Σε διαθεσιμότητα έθεσε η ΕΔΥ την εισαγγελέα Ελ. Λοϊζίδου

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου.Unknown-1

Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η Επιτροπή, σε σημερινή της συνεδρία, και αφού πρώτα εξέτασε όλα τα στοιχεία ενώπιον της, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων της κ. Λοιζίδου, αποφάσισε όπως θέσει την Εισαγγελέα σε διαθεσιμότητα, στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται εναντίον της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με επιστολή του στην ΕΔΥ, είχε ζητήσει  όπως αυτή εξετάσει το ενδεχόμενο η λειτουργός να τεθεί σε διαθεσιμότητα για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωση της.
Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ποινικό αδίκημα με τριετή φυλάκιση επισύρει ο επηρεασμός των ερευνών

Στο μεταξύ με σημερινή ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία , αναφέρει ότι «οποιεσδήποτε πράξεις είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δύο έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της υποκλοπής και δημοσίευσης των ηλεκτρονικών δεδομένων της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου, δυνατόν να συνιστούν ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση τριών χρόνων.
Η Νομική Υπηρεσία προβαίνει σε διευκρινίσεις επειδή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «γίνεται πολλή συζήτηση του θέματος κατά πόσο επιτρέπονται οι δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις που αφορούν τη δημοσίευση ηλεκτρονικών δεδομένων, τα οποία φέρονται να έχουν υποκλαπεί, και επειδή κάποιοι αμφισβητούν τη νομική βάση ή τη λογική της δημόσιας δήλωσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους δηλώσεις ενόσω εκκρεμεί αστυνομική και πειθαρχική έρευνα».

Ξεκαθαρίζει συγκεκριμένα ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154, όποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη η οποία είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει οποιαδήποτε αστυνομική έρευνα που διεξάγεται με σκοπό την έναρξη δικαστικής διαδικασίας, ή έρευνα που διεξάγεται με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση 3 χρόνων».

«Με δεδομένο ότι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο αστυνομική έρευνα σε σχέση με ενδεχόμενη υποκλοπή και ενδεχόμενη παράνομη δημοσιοποίηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα η οποία διεξάγεται με βάση τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο για το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων, έπεται ότι κατ΄ εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα, δυνατόν να συνιστούν ποινικό αδίκημα οποιεσδήποτε πράξεις είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν με οποιοδήποτε τρόπο τις δύο αυτές διαδικασίες και για τούτο θα πρέπει να αποφεύγονται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.