Στ.Μαλάς: «Οι συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους και πύρινους λόγους…»

«Οι συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους, προϋποθέσεις και πύρινους λόγους που καλλιεργούν διχαστικό κλίμα. Ούτε βέβαια μπορούν να επαναρχίσουνimagew-3.aspx με δήθεν νέες στρατηγικές που επίσης παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες όσες φορές δοκιμάστηκαν απέτυχαν παταγωδώς.» Τα πιο πανω ανέφερε ο υποψηφιο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς σε δημοσιογραφική Διάσκεψη που συγκάλεσε για να αναφερθεί στη συνάντηση που ειχε στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα. Υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά.

οπως είπε στη συνάντηση με τον ‘Έλληνα Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε πλήρης στήριξη στη διαχρονική θέση της Ελληνοκυπριακής Πλευράς  για λύση στη βάση ΔΔΟ.
Είναι κοινή θέση, πρόσθεσε,  ότι χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ενισχύεται η άποψη μας ως προς τα όσα διαδραματίστηκαν στις κρίσιμες συνομιλίες του Κρανς Μοντανά.

Ήδη με το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο αλλά επαινείται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οδήγησε σε εξαγγελίες νέων σοβαρών τετελεσμένων.
«Η λύση που εμείς επιδιώκουμε, σμείωσε,  βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόταση ρεαλιστική και διεκδικητική για το πως πρέπει να προχωρήσουμε. Σαφώς και θα προχωρήσουμε από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, δηλαδή, με τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες που καταργεί τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και επιστρέφει τη Μόρφου, και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που δίνει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις .
Από εκεί και πέρα θα διαπραγματευτώ με διεκδικητικότητα και στη βάση αρχών, με διασυνδεδεμένο τρόπο τα εκκρεμούντα βασικά θέματα όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με αυτόν τον τρόπο είτε θα καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού που είναι ο πρώτιστος στόχος, είτε θα εκθέσουμε την Τουρκία. Ο κ. Αναστασιάδης είχε αυτή την ευκαιρία και απέτυχε και στα δύο. »

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου και κατά πόσο προσεγγίστηκε από το Επιτελείο Μαλά, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε «ούτε για αστείο. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουμε με το ΕΛΑΜ ούτε και έχουμε οτιδήποτε κοινό για να συζητήσουμε. Όσοι συζήτησαν με το ΕΛΑΜ καθώς και ο κύριος Χρίστου να βγουν να απαντήσουν».