Ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Skłodowska-Curie στη Δρα Ευγενία Μεσαρίτου

 

Τριετής ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Skłodowska-Curie απονεμήθηκε στη Δρα Ευγενία Μεσαρίτου (PhD Κοινωνιολογίας, University of Cambridge), Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και ΠολιτικώνEvgenia Mesaritou 2 Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρηματοδότηση ύψους €222,446.80 (υπό μορφή τριετούς υποτροφίας), ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, και θα επιτρέψει στη Δρα Μεσαρίτου να εργαστεί για δύο χρόνια στο Τμήμα για τη Μελέτη της Θρησκείας (Department for the Study of Religion) του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα για τη μελέτη της θρησκείας στον Καναδά, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Simon Coleman και ένα χρόνο στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Γιάννη Παπαδάκη.

Το έργο, με τίτλο ‘Sharing without Solidarity: Politics, Heritage and Pilgrimage in a Divided European Society’, («Από κοινού χωρίς αλληλεγγύη: πολιτική, κληρονομιά και προσκύνημα σε μια διαιρεμένη ευρωπαϊκή κοινωνία») είναι διεπιστημονικό και θα διερευνήσει πώς η θρησκεία, η πολιτική και η πολιτιστική κληρονομιά αλληλοδιαπλέκονται σε μια διαιρεμένη κοινωνία, μέσα από την εξέταση της Μονής του Απoστόλου Ανδρέα.

Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (www.ucy.ac.cy/sap/el/) αριθμεί 12 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, 20 ειδικούς επιστήμονες, 2 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και 14 διδακτορικούς φοιτητές. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος εκτείνονται από την κυπριακή οικονομική κουλτούρα, τον εθνικισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς μέχρι τη θρησκεία, την πολιτιστική κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και την αρχαία και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία.

 

Τμήμα για τη Μελέτη της Θρησκείας (Πανεπιστήμιο του Τορόντο)

Το Τμήμα για τη Μελέτη της Θρησκείας [Department for the Study of Religion (http://religion.utoronto.ca/) αριθμεί 21 μόνιμα και υπό μονιμοποίηση μέλη, πολλά από τα οποία συνδέονται και με άλλα τμήματα και προγράμματα ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών και νομικής, δημιουργώντας έτσι ένα διεπιστημονικό περιβάλλον. Το Τμήμα για τη Μελέτη της Θρησκείας έχει επίσης μια ποικιλία από ερευνητικές δέσμες (π.χ. Θρησκεία στη δημόσια σφαίρα), καθώς και συνδεδεμένες μονάδες (π.χ. Τμήμα Σπουδών Εγγύς και Μέσης Ανατολής) και χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού σε διεθνές επίπεδο για τους τομείς της Ανθρωπολογίας του Χριστιανισμού και των Ισλαμικών Σπουδών. Στο τμήμα για τη Μελέτη της Θρησκείας, ο καθηγητής Simon Coleman τρέχει το διεπιστημονικό Pilgrimage Forum το οποίο φέρνει σε επαφή ανθρώπους από το πανεπιστήμιο για να συζητήσουν έρευνα που σχετίζεται με τα προσκυνήματα και να δικτυωθούν με μελετητές σε όλο τον κόσμο.