ΑΚΕΛ: 61Κόμματα υπογράφουν τη «Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

 

Το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της ετήσιας 19ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, κυκλοφόρησε προς υπογραφή «Κοινή Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου». Αξιζει να σημειώσουμε πως κανένα κόμμα από την Ελλάδα και ειδικά το Κ.Κ.Ε  δεν υπογραφουν την Δήλωση.

Πιο κάτω παρατίθεται η Κοινή  Δήλωση καθώς και τα εξήντα ένα Κόμματα που την υπογράφουν.

 

Δήλωση αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου
«Η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου θα είναι ορόσημο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα»
• Υπογραμμίζουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Τον Ιούλιο του 1974, η Ελληνική χούντα και η φασιστική οργάνωση ΕΟΚΑ Β οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
• Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο, εισβάλλοντας παράνομα στο νησί, τμήμα του οποίο παραμένει μέχρι σήμερα υπό κατοχή γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
• Υπενθυμίζουμε ότι το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής ήταν σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με στόχο να διαιρεθεί η Κύπρος και να επιβληθεί η ένωση ενός μέρους με την Ελλάδα και του άλλου με την Τουρκία, δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
• Τονίζουμε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η διαιώνιση της διαίρεσης του λαού της Κύπρου και ο παράνομος μαζικός εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών για να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού, αποτελούν άλλη μία έκφραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στον κόσμο.
• Επαναλαμβάνουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι στην ουσία του ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έχει επίσης και εσωτερική πτυχή, αυτήν της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής.
• Υπογραμμίζουμε τις αρνητικές προοπτικές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μετά την πρόσφατη αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ελβετία.
• Τονίζουμε ότι η πρόσφατη αποτυχία δεν μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό όλων των προσπαθειών για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, αλλά ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την πολιτική βούληση να φτάσουν σε μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
• Επαναλαμβάνουμε ότι η μετακίνηση της Τουρκίας από τη μακροχρόνια αδιαλλαξία της, που έχει εμποδίσει την οποιαδήποτε έμπρακτη πρόοδο τα τελευταία 43 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, για το τερματισμό της κατοχής, την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και τον αποκλεισμό κάθε δικαιώματος ξένης επέμβασης.
• Υπογραμμίζουμε ότι το στάτους κβο παγιώνει τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και τους στόχους της Τουρκίας κατά της Κύπρου και δεν αποτρέπει τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η διατήρηση του γεωστρατηγικού και στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής μας. Αντίθετα, τονίζουμε ότι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου είναι ο μόνος τρόπος για να επανενωθεί ο λαός και η πατρίδα μας, παρέχοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη κοινών ταξικών αγώνων και για το μελλοντικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την παρούσα Δήλωση:

  1. Απαιτούν την άμεση απόσυρση του Τουρκικού στρατού, την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων και των οποιωνδήποτε επεμβατικών δικαιωμάτων. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η μόνιμη ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί, που θα επιτρέψει πράγματι την επανένωση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.
  2. Απαιτούν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, να προνοεί την μετεξέλιξη της πολιτειακής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτή ενιαίου κράτους σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μια και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια με το δέοντα σεβασμό προς την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  3. Ζητούν την άμεση εξακρίβωση της τύχης των εναπομεινάντων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
  4. Καταδικάζουν τις πολιτικές της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που στοχεύουν στην εδραίωση, επί εδάφους, των διαχωριστικών τετελεσμένων. συμπεριλαμβανομένου της πρόσφατης επιβολής οικονομικής και πολιτιστικής αφομοίωσης των Τουρκοκυπρίων, καθώς και την πρόσφατη επιβολή «δασμών» για φάρμακα και βασικές προμήθειες που μεταφέρονται στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
  5. Εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν και καλούν την Τουρκία να δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει τη μακρόχρονη αδιάλλακτη στάση της έναντι της Κύπρου.
  6. Καλούν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να ανέχεται τη συνεχιζόμενη παρανομία που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία προκειμένου να τερματίσει τις επί εδάφους χωριστικές πολιτικές της και να λάβει έμπρακτα μέτρα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος  εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
  7. Εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας του.

Κόμματα που υπογράφουν:

  1. Αίγυπτος – Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  2. Αργεντινή – Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
  3. Αυστραλία – Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
  4. Βέλγιο – Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλονίας – Βρυξελλών
  5. Βενεζουέλα – Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
  6. Βιετνάμ – Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
  7. Βουλγαρία – Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
  8. Βουλγαρία – Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών
  9. Βραζιλία – Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας (PCdoB)
  10. Βρετανία – Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  11. Βρετανία – Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  12. Γαλλία – Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  13. Γερμανία – Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP)
  14. Γεωργία – Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
  15. Δανία – Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  16. Εκουαδόρ – Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ
  17. Ινδία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
  18. Ινδία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (M)
  19. Ιορδανία – Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  20. Ιράκ – Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
  21. Ιράν – Κόμμα Τουντέχ του Ιράν
  22. Ιρλανδία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
  23. Ιρλανδία – Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  24. Ισπανία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
  25. Ισπανία – Κομμουνιστές της Καταλονίας
  26. Ισραήλ – Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
  27. Ιταλία – Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης
  28. Καναδάς – Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
  29. Κολομβία – Κολομβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα
  30. Κούβα – Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
  31. Κροατία – Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργατών Κροατίας
  32. Λίβανος – Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  33. Λουξεμβούργο – Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  34. Μαδαγασκάρη – Κόμμα Συνεδρίου για Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης (AKFM)
  35. Μάλτα – Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
  36. Μπαχρέιν – Δημοκρατική Προοδευτική Έπαλξη
  37. Μπαγκλαντές – Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
  38. Μπαγκλαντές – Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές
  39. Νότιος Αφρική – Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  40. Ουγγαρία – Ουγγρικό Κόμμα Εργατών
  41. Ουκρανία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
  42. Ουρουγουάη – Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης
  43. Πακιστάν – Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
  44. Παλαιστίνη – Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού
  45. Παλαιστίνη – Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης
  46. Παναμάς – Κόμμα του Λαού
  47. Περού – Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα (Patria Roja)
  48. Πορτογαλία – Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  49. Ρουμανία – Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα
  50. Ρωσία – Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
  51. Ρωσία –Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
  52. Ρωσία – Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ
  53. Σερβία – Κομμουνιστές της Σερβίας
  54. Σερβία – Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Σερβίας
  55. Τσεχία – Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας (CPBM)
  56. Σουδάν – Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  57. Συρία – Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  58. Συρία – Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Ενοποιημένο)
  59. Τουρκία – Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP)
  60. Φινλανδία – Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
  61. Χιλή – Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής