Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι μια συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ζήτημα της Συρίας “θα έσωζε πολλές ζωές”, καθώς και ότι ο Πούτιν του είπε, κατά τις σύντομες συνομιλίες που είχαν στο Ντανάνγκ του Βιετνάμ, πως δεν είχε καμιά ανάμειξη  στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.images

“Συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα”, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One που τον μετέφερε από το Ντανάνγκ, όπου έγινε η σύνοδος κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως οι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ότι η Συρία χρειάζεται μια πολιτική λύση και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν επανέλαβε ότι δεν είχε αναμιχθεί στις εκλογές στις ΗΠΑ που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. “Μου είπε ότι δεν ανακατεύτηκε καθόλου στις εκλογές μας”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

“Κάθε φορά που με βλέπει, μου λέει `δεν το έκανα αυτό` και τον πιστεύω αληθινά όταν μου το λέει”, πρόσθεσε. “Πιστεύω πως αισθάνεται πολύ προσβεβλημένος απ` αυτό”, δήλωσε ακόμη ο Τραμπ υπογραμμίζοντας πως μια καλή σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι κάτι σημαντικό.

“Στην πραγματικότητα θα ήταν κάτι σπουδαίο … επειδή θα μπορούσε να μας βοηθήσει πραγματικά με τη Βόρεια Κορέα. Εχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα και η Κίνα μας βοηθά”, δήλωσε ο Τραμπ. “Αν η Ρωσία μας βοηθήσει επιπλέον της Κίνας, το πρόβλημα αυτό θα φύγει πολύ γρηγορότερα”.

Ο Τραμπ είπε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ “είναι ένας καλός άνθρωπος που θέλει να κάνει το σωστό”, αλλά θέλει από τον Σι να αυξήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα.