Βρετανία:Παραίτηση και δεύτερου υπουργού μέσα σε μια βδομάδα

 

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε η Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ, μετά από τις αποκαλύψεις για ιδιωτικές συναντήσεις της με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης εν αγνοία του Foreign Office.imagew-3.aspx

Η κα Πατέλ επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα στο Λονδίνο από το Ναϊρόμπι όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη κατόπιν αιτήματος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η παραίτηση υποβλήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς θεωρείτο δεδομένο ότι σε διαφορετική περίπτωση η κα Μέι θα καθαιρούσε την υπουργό.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση υψηλόβαθμου υπουργού από την κυβέρνηση Μέι μέσα σε επτά ημέρες. Είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον μετά από εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχει ξεσπάσει στο Γουέστμινστερ.

Η κα Πατέλ παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια διακοπών της στο Ισραήλ τον Αύγουστο είχε 12 συναντήσεις με στελέχη της εκεί κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όταν αποκαλύφθηκαν οι συναντήσεις είχε αφήσει ψευδώς να εννοηθεί ότι το Foreign Office είχε πρότερη γνώση αυτών.

Μετά από τη δημόσια παραδοχή των εκτός υπουργικού πρωτοκόλλου συναντήσεων και την απολογία της η κα Πατέλ φάνηκε να διατηρεί το πόστο της, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν δύο ακόμα μυστικές συναντήσεις της με Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Η εβραϊκή εφημερίδα του Λονδίνου Jewish Chronicle επικαλείται δύο πηγές που αναφέρουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ζητήσει από την κα Πατέλ να κρατήσει μυστική τη μία ή και τις δυο συναντήσεις του Σεπτεμβρίου, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα έχει διαψευστεί απολύτως από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην επιστολή παραίτησης η κα Πατέλ εκφράζει λύπη διότι ενέργειές της απέσπασαν την προσοχή από το έργο που επιτελεί στο επί 16 μήνες υπουργείο της και γενικότερα στην κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση, που ζητούσε την αποπομπή ή παραίτηση της Πρίτι Πατέλ, κάνει λόγο για κυβέρνηση υπό διάλυση.