Ν.Παπαδόπουλος: «Μας χλεύαζαν και σήμερα ψηφοθηρικά, υιοθετούν τις προτάσεις μας»  

«Αυτοί που μας χλεύαζαν και ειρωνευόντουσαν, όταν εμείς καταθέταμε προτάσεις images-1για αποκατάσταση των πληγέντων της οικονομικής καταστροφής που υπέστη ο τόπο μας. Αυτοί που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια είναι ανενεργοί και απόντες από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες, θυμήθηκαν τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές να αποζημιώσουν τους κουρεμένους, τους οποίους οι ίδιοι κούρεψαν και κατέστρεψαν οικονομικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του, απόψε, σε μαζική πολιτική συγκέντρωση, στην Κοκκινοτριμιθιά.

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι  «τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μπροστά μας, ένα θέατρο και μία κοροϊδία από πλευράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει πρόταση στη Βουλή, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, για δημιουργία ταμείου για κουρεμένους, ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική». Για να εξηγήσει στην συνέχεια πως «αυτή η αντίφαση δείχνει, με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τις προθέσεις τόσο του κυβερνώντος κόμματος που κατέθεσε την πρόταση, όσο και της κυβέρνησης. Καμία ειλικρίνεια και καμία πρόθεση να αποζημιώσουν εκείνους που επλήγησαν το 2013. Εκείνους, δηλαδή, που πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει την χρεοκοπία».

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα, η δική τους πρόταση έχει κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια. Τόνισε δε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών αρνήθηκε να συζητήσει την πρότασή του, μέχρις ότου έρθουν οι εκλογές και τρεις μήνες πριν, να καταθέτει εν τέλει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τη δική του πρόταση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε γενικότερα στις προτάσεις του, τις οποίες υιοθετεί ο κ. Αναστασιάδης, επιδεικτικά και ψηφοθηρικά, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Έφερε ως τελευταίο παράδειγμα την εισήγησή του για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μέσω ενός Φορέα διαχείρισης. Για να προσθέσει στην συνέχεια: «είναι με έκπληξη που ακούμε τεσσεράμισι χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει ότι είναι υπέρ της πρότασης για δημιουργία ενός Φορέας Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Να υπενθυμίσω ότι η πρότασή μας επί του θέματος έχει παρουσιαστεί και κατατεθεί από τις 30 Ιανουαρίου του 2015». Επεσήμανε ότι αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση έφερνε ενστάσεις, υποστηρίζοντας το ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα ανέλυσε την επί του θέματος εισήγησή του. Όπως είπε «η πρότασή μας επιτρέπει τη διαγραφή δανείων, την απαλλαγή εγγυητών, την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα συνταγματικά κωλύματα που παρουσιάζονται αυτήν την στιγμή, όταν η Βουλή προσπαθεί να νομοθετήσει για να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα. Η  πρότασή μας είναι ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη, ενώ αποτελεί η μοναδική πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής και η οποία αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού δανεισμού και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου σχετικά με τη συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως είπε «το πόσο ‘‘σπουδαία’’, ‘‘σωστή’’ ήταν η τότε πράξη, μαρτυρείται από το γεγονός, όταν ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζας να διερευνήσει αυτή την συμφωνία. Η απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ήταν ότι δεν υπάρχουν φάκελοι που να καταγράφουν το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας. Μία συμφωνία που κόστισε 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Κόστος που πλήρωσαν οι κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι των αξιόγραφων».

Άξιο λόγου και το σημείο της ομιλίας του Υποψήφιου Πρόεδρου αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες για το κούρεμα των καταθέσεων, στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «κ. Σάρρης παραδέχτηκε πως ο κ. Αναστασιάδης έχει εισηγηθεί το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, κάτι με το οποίο διαφώνησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απέφυγε να εξηγήσει γιατί ο κ. Αναστασιάδης πήγε απροετοίμαστος στο Γιούρογκρουπ ενώ έκανε λόγο, προεκλογικά, για δάνεια γέφυρες. Απέφυγε, επίσης, να εξηγήσει τι γύρευε στην Μόσχα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Γιούρογκρουπ, κάτι που οδήγησε την Ευρωπαϊκής Ένωση να αντιμετωπίσει την Κύπρο εκδικητικά».