Ν.Παπαδόπουλος: Ανειλικρίνεια και αντιφάσεις για αποζημίωση κουρεμένων καταθετών

Αυτές τις ημέρες ζούμε μια κοροϊδία και ένα θέατρο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος imagew-8.aspxΝικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων.

«Από τη μια βλέπουμε το κυβερνών κόμμα να καταθέτει μια πρόταση στη Βουλή για την οποία να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων και από την άλλη η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού έρχεται στη Βουλή και μας λέει ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική», είπε προσθέτοντας ότι «αυτή η αντίφαση δείχνει δυστυχώς τις προθέσεις των καταθετών της πρότασης αλλά και της κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, «δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να αποζημιώσουν εκείνους που επλήγησαν το 2013 και πλήρωσαν ένα βαρύτατο τίμημα για να μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Αντίθετα, η δική μας πρόταση έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια στη Βουλή για συζήτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αρνήθηκε να την συζητήσει, μέχρι ότου έρθουν οι εκλογές και τρεις μήνες πριν αποφάσισε να καταθέσει τη δική του πρόταση».

 

 

Η δική μας άποψη, ανέφερε στις δηλώσεις του, «είναι ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί και να προωθηθεί με τη νέα κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποζημίωσης των Κύπριων κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, των ταμείων προνοίας», διευκρινίζοντας ότι «θα είναι μερική η αποζημίωση αφού είναι αδύνατον να είναι ολοκληρωτική και συνολική η αποζημίωση και να υπάρχουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα αποζημίωσης».

Εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι είναι υπέρ της δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα και τρεις μήνες πριν τις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι η πρότασή μας «για τον φορέα είχε παρουσιαστεί και κατατεθεί από τον Ιανουάριο του 2015 και αυτά τα χρόνια δεν έχουμε ακούσει τίποτε άλλο παρά από ενστάσεις από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση».

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή λέγοντας ότι έχει επιλέξει να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για το κούρεμα των καταθέσεων και την καταστροφή του 2013 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας ότι «Ο κ. Σαρρής έχει παραδεχτεί ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει εισηγηθεί το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, κάτι με το οποίο διαφώνησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απέφυγε να εξηγήσει γιατί πήγε ο κ. Αναστασιάδης απροετοίμαστος στο Γιούρογκρουπ ενώ έλεγε προεκλογικά για δάνεια γέφυρες και απέφυγε να εξηγήσει τι γύρευε στη Μόσχα μεταξύ του πρώτου και δεύτερου Γιούρογκρουπ».

Σχετικά με τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων είπε ότι αυτή ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη και ενημερώθηκε για προβλήματα του κλάδου, για ζητήματα που αφορούν τους τρόπους στήριξης και ενίσχυσης αυτής της βιομηχανίας, η οποία επέφερε, όπως είπε, μερικές εκατοντάδες ευρώ σε έσοδα στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στο χαλλούμι, είπε ότι «λόγω λανθασμένων χειρισμών, λανθασμένων αποφάσεων ακόμα και αμέλειας σε τεχνοκρατικό επίπεδο κινδυνεύουμε σήμερα ως κράτος, ως οικονομία να χάσουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αν όχι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε έσοδα από εξαγωγές καθώς κινδυνεύει η Κύπρος να χάσει ένα προϊόν ή τουλάχιστον την προβολή ενός προϊόντος που σήμερα στηρίζει την κυπριακή οικονομία».

Στις δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού είπε ότι «έχουμε ενημερώσει για τα προβλήματα και ιδιαίτερα για το χαλλούμι που είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου και δυστυχώς με διαχρονικούς λανθασμένους χειρισμούς κινδυνεύει να καταρρεύσει ένα προϊόν που θεωρείται σήμερα η χρυσή κότα με τα χρυσά αυγά».

Δυστυχώς, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπακυριακού «το υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να βάλει ποσόστωση στην αύξηση αυτή και αν κατοχυρωθεί το χαλλούμι με τον τρόπο αυτό τότε θα έχουμε δραστική μείωση των εξαγωγών».