Στα άκρα Μαδρίτη Καταλονία

Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η καταλανική κρίση, με τη Μαδρίτη να ζητάει ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και τη Βαρκελώνη να καλεί σε σύγκληση την Ολομέλεια του τοπικού κοινοβουλίου για να δοθεί απάντηση.varkeloni-diadilosi-puigdemont_1_0

«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχτεί τα παράνομα μέτρα που λήφθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση για τη διακυβέρνηση της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας από τη Μαδρίτη» διεμήνυσε μέσω διαγγέλματος ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και ζήτησε σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου για να λάβει αποφάσεις.

Ο Πουτζντεμόν χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Μαδρίτης «τη χειρότερη επίθεση κατά των θεσμών και του λαού της Καταλονίας από τη στρατιωτική δικτατορία του Φράνκο». «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταλανικοί θεσμοί πέφτουν θύμα πραξικοπήματος από το ισπανικό κράτος. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τη δύναμη του λαού και της δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την επίθεση», είπε.

Ο Ραχόι κινείται εκτός του κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στα αγγλικά στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες, ο Πουτζντεμόν τούς θύμισε ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της και σημείωσε ότι «εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη».

Λίγο νωρίτερα είχε έρθει από τους δρόμους η πρώτη αντίδραση της Βαρκελώνης καθώς περισσότεροι από 450.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

«Μαριάνο Ραχόι το ξέρεις ότι φεύγω», «Είμαστε εκατομμύρια, εμείς είμαστε οι θεσμοί μας», «Έξω οι δυνάμεις κατοχής», μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Δείγμα των προθέσεων της Βαρκελώνης έδωσε και η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, Carme Forcadell, κάνοντας λόγο για «de facto πραξικόπημα με στόχο να τερματίσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ένα πραξικόπημα στο εσωτερικό μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.».

«Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, το χρωστάμε στους πολίτες. Δεσμευόμαστε να δουλέψουμε ανελλιπώς έτσι ώστε η Βουλή να συνεχίσει να εκπροσωπεί αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Καταλανοί», ξεκαθάρισε η ίδια και σημείωσε ότι η Βουλή θα διατηρήσει όλες τις εξουσίες της και τα δικαιώματα και των 135 βουλευτών της.

 

Τι ζητάει ο Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε μεν ότι δεν ζητάει την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, ωστόσο με τα μέτρα που προτείνει επιδιώκει να αναλάβει την πολιτική διοίκηση της επαρχίας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, και να στερήσει από το τοπικό κοινοβούλιο ορισμένες αρμοδιότητές του.

Συγκεκριμένα, ο Μαριάνο Ραχόι ζητάει:

► Την παύση από τα καθήκοντά του του ηγέτη της Καταλονίας και των μελών της κυβέρνησής του, με παράλληλη ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από τα αρμόδια υπουργεία στη Μαδρίτη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ελέγχει την αστυνομία, τα τρία βασικά δημόσια μέσα ενημέρωσης στην αυτόνομη περιφέρεια (TV3, ραδιόφωνο και το πρακτορείο ειδήσεων ACN) και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την οικονομία και τη διοίκηση.

► Οι δημόσιες υπηρεσίες της Καταλονίας που μέχρι τώρα υπάγονταν στην καταλανική κυβέρνηση θα εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά θα έχουν μόνο διοικητικά καθήκοντα.

► Η Βουλή της Καταλονίας θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο που της έχουν εμπιστευτεί οι ψηφοφόροι αλλά δεν θα μπορεί να αποφασίσει μέτρα που θεωρούνται πως εναντιώνονται στις αποφάσεις της Μαδρίτης και δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό της περιφέρειας.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία -κάτι που αναμένεται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου- όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.