Το ψευδοκράτος εφάρμοσε τις απειλές του-μόνο φάρμακα στους εγκλωβισμένους

Η Κυβέρνηση προτίθεται να καταγγείλει διεθνώς σε ΟΗΕ, ΕΕ, ΣτΕ και αλλού, την απαράδεκτη και άτεγκτη στάση του κατοχικού καθεστώτος σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, τόνισε  σε γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μετά την εφαρμογή των απειλών του ψευδοκράτους να επιβάλουν «δασμούς» τα αγαθά και προμήθειες προς τους εγκλωβισμένους .imagew-1.aspx

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου κάλεσε  διεθνή κοινότητα, αλλά και τον ΟΗΕ όπως καταδικάσουν έντονα τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ασκώντας παράλληλα την επιρροή τους για άμεσο τερματισμό τέτοιων απάνθρωπων πρακτικών, ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικής υφής ζητήματα, οι οποίες γίνονται εις βάρος των εγκλωβισμένων μας.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρει ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένη, όπως κάθε Τετάρτη εδώ και δεκαετίες, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους μας στα κατεχόμενα, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP).

Στην εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτει, περιλαμβάνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας, που βιώνουν σε καθημερινή βάση και με τον πιο έντονο τρόπο, τις συνέπειες της κατοχής του 36.2% της Κύπρου από την Τουρκία, εδώ και 43 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω βοήθεια προωθείται σε εβδομαδιαία βάση στους εγκλωβισμένους μας στην Καρπασία και κάθε δύο εβδομάδες στους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας στα κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά.

“Δυστυχώς όμως, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών της UNFICYP δεν παρέλαβε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που προβλεπόταν να δοθεί στους εγκλωβισμένους μας, παρά μόνο τα φάρμακα. Η μη παραλαβή ολόκληρης της ανθρωπιστικής βοήθειας στηρίχθηκε στην εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση, μέσω των οδοφραγμάτων, και παράδοση, από την UNFICYP, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, εάν δεν καταβληθούν πρώτα «φόροι ή/και δασμοί» προς το κατοχικό καθεστώς” εξηγεί ο κ. Φωτίου.

Σημειώνει ότι “εξυπακούεται ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και η UNFICYP δεν δύνανται να καταβάλουν οτιδήποτε σε ένα κατοχικό καθεστώς, το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε νομική οντότητα, αφού η δημιουργία του ψευδοκράτους των κατεχομένων έχει χαρακτηριστεί παράνομη και νομικά άκυρη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτό άλλωστε δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος, πλην από τον καταπατητή της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, που είναι η Τουρκία”.

“Η απαράδεκτη αυτή στάση του κατοχικού καθεστώτος έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ενεργειών, όπως την απόρριψη αριθμού εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, αλλά και βιβλίων από τη διδακτέα ύλη των σχολείων (βιβλία ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και θρησκευτικών), που έχουν εμφανή στόχο να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εγκλωβισμένοι μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι ηλικιωμένοι, μερικοί δε εξ αυτών δε δύνανται να εξέλθουν της κατοικίας τους με αποτέλεσμα η βοήθεια να παραδίδεται στα σπίτια τους, κάνει πιο επιτακτική για αυτούς την τακτική λήψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που εδώ και πάρα πολλά χρόνια λαμβάνουν, διαμέσου της UNFICYP” τονίζει ο κ. Φωτίου.

Στη γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οι ενέργειες αυτές του κατοχικού καθεστώτος γίνονται κατά παράβαση αριθμού ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ, όπου γίνονται σαφείς αναφορές για την υποχρέωση της Τουρκίας και καθεστώτος που δημιούργησε στα κατεχόμενα για παροχή κάθε δυνατής στήριξης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων σε Καρπασία και κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά, αλλά και της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι στους εγκλωβισμένους «…θα δίδεται κάθε βοήθεια ώστε να έχουν μια κανονική ζωή, συμπεριλαμβανομένων διευκολύνσεων/υποδομών σε θέματα εκπαίδευσης και άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, αλλά και ιατρικής φροντίδας…»

Υποψήφιοι και κόμματα καταδικάζουν

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, καταδίκασε τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς να απαγορεύσει την αποστολή τροφίμων προς τους εγκλωβισμένους, δηλώνοντας πως «τέτοιες πράξεις δηλητηριάζουν το κλίμα».

Σε δηλώσεις του είπε ότι θα «έπρεπε να είχαμε όλοι συνειδητοποιήσει πως μέσα από το αδιέξοδο που υπάρχει, αυτό που οφείλουμε να πράττουμε Ε/Κ και Τ/Κ, είναι να συμβάλουμε στην καλυτέρευση του κλίματος».

«Δυστυχώς», είπε, «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας με αυτές τους τις ενέργειες το μόνο που κατορθώνουν είναι να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη».

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κατάγγειλε ως  απαράδεκτη τη  στάση της ψευδοκυβέρνησης η οποία, ανάμεσα σε άλλα προκαλεί και προβλήματα ανθρωπιστικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη βοήθεια που παίρνουν οι εγκλωβισμένοι από το κυπριακό κράτος και που τους είναι απαραίτητη για να μπορούν να συνεχίζουν, όσο το δυνατόν καλύτερα έστω και σε συνθήκες κατοχής, τη διαβίωση τους.Οπως ανέφερε ο εκπρόσπος Τύπου του ΑΚΕΛ «η στάση της ψευδοκυβέρνησης είναι μια ενέργεια που τραυματίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τραυματίζει σοβαρά την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού και προσθέτει ακόμα περισσότερα βαρίδια στα υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν και που προκαλούνται και συντηρούνται από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.»Είπε ακόμα  ότι «αυτή η κατάσταση, όπως και πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν με την κατοχή, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα όπως συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης η οποία να τερματίζει την κατοχή, να απελευθερώνει τη χώρα και το λαό, να επανενώνει την Κύπρο».

Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ  έχει έρθει σε επαφή με τουρκοκυπριακά κόμματα του ίδιου ιδεολογικού χώρου που τάσσονταιεναντίον τέτοιων αποφάσεων , είπε ότι το κόμμα «είναι σε επαφή με προοδευτικά κόμματα των τουρκοκυπρίων, ξέρουμε ότι αντιδρούν, ότι προσπαθούν να τερματίσουν τέτοιου είδους ενέργειες της ψευδοκυβέρνησης και πάνω σε αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να κτίζουμε και να συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να προωθείται και η πολιτική της επαναπροσέγγισης αλλά να παρωθούνται και όλα εκείνα που πρέπει να προωθούνται από τη μια για να οικοδομείται εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, και το πιο σημαντικό να προωθείται και η προοπτική της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. »

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ  κάλεσε την κυβέρνηση να προσφύγει σε διεθνή βήματα και να:

καταγγείλει τη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών και της Τουρκίας με στόχο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία,
την αναγκαιότητα για άμεση και κατά προτεραιότητα εφαρμογή της Συμφωνίας της ΙΙΙ Βιέννης και
να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ως ΕΔΕΚ, επικρίνουμε τη στάση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί και να μην σταλεί το σύνολο των προμηθειών αλλά να αποδεχθεί να αποσταλούν μόνο τα φάρμακα τα οποία θα εξαιρούνταν από την επιβολή δασμών.

Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι αντί η κυβέρνηση να εκθέσει τις κατοχικές αρχές επέδειξε για ακόμα μια φορά συμπεριφορά υποταγής στο κατοχικό καθεστώς και συγκάλυψης της παρανομίας του.

Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη με ανακοίνωση της  αναφέρει ότι «είναι εμφανές ότι μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και την καταβαράθρωση της διαπραγματευτικής τακτικής Χριστόφια – Αναστασιάδη, η τουρκική πλευρά εξαργυρώνει τα κέρδη που αποκόμισε από την αναβάθμιση του τ/κ ηγέτη και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν κατάλαβαν, ή δεν ήθελαν να καταλάβουν, πως ήταν οι ίδιες οι υποχωρήσεις τους που ενεθάρρυναν την Τουρκική αδιαλλαξία.
Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που βρισκόμασταν πριν από δέκα χρόνια.Η επιβολή δασμών στην κρατική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους μας, συνοδεύεται από τη νέα (μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά) τουρκική θέση ότι «τα δεδομένα άλλαξαν».
Εκείνο που χρειάζεται είναι η χάραξη νέας στρατηγικής που να ματαιώνει τα σχέδια αυτά και η επαναφορά του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις που δεν είναι άλλες από πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, καταλήγει η Αλληλεγγύη.

ΓΛιλλήκας

Δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένη ενέργεια η απόφαση του ψευδοκράτους να επιβάλει “δασμούς” σε προϊόντα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους μας, αλλά ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που στοχεύει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ.Λιλλήκας ανέφερε πως, το πολιτικό μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση για επιβολή “δασμών” είναι ότι υπάρχουν στην Κύπρο δυο κράτη και για το όποιο εμπόριο ή διακίνηση εμπορευμάτων θα πρέπει να επιβάλλονται “δασμοί”.

Κάλεσε δε την κυπριακή Κυβέρνηση να μην αρκεστεί σε διαμαρτυρίες, λέγοντας πως ” δεν θα πρέπει παθητικά να αποδέχεται και να αποφεύγει την κρίση μη αποστέλλοντας στους εγκλωβισμένους μας τρόφιμα, όπως έκανε σήμερα. Αυτό οδηγεί σε στρουθοκαμηλισμό”.

Όπως είπε ο κ.Λιλλήκας, οι Τ/κ αν θέλουν να απολαμβάνουν κάποιων ωφελημάτων και δικαιωμάτων, θα πρέπει να εκπληρώνουν και τις υποχρεώσεις τους, ενώ ζήτησε όπως η κυπριακή Κυβέρνηση να εγείρει το θέμα της συμπεριφοράς του ψευδοκράτους σε συνάρτηση με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και της οικονομικής βοήθειας που τυγχάνουν οι Τουρκοκύπριοι από την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου για τις Βρετανικές Βάσεις, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως  θα πρέπει για το μέλλον των Βάσεων τον καθοριστικό λόγο να τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η Ισπανία αξιοποίησε την περίσταση και επανέφερε το θέμα κυριαρχίας επί του Γιβραλτάρ, πετυχαίνοντας να έχει τον τελευταίο λόγο σε οτιδήποτε συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανία που αφορά το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

” Οι Βρετανοί αν θέλουν να έχουν συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, αν θέλουν να εξυπηρετούνται τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα μέσω της Κύπρου, θα πρέπει αυτή η συνεργασία να γίνει πάνω στην αρχή της αμοιβαιότητας, του αλληλοσεβασμού και στα σύγχρονα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και όχι στα πλαίσια της αποικιοκρατίας”, συμπλήρωσε.

Στ.Μαλάς

 

Οι ενέργειες των κατοχικών αρχών σε σχέση με την ανθρωπιστική αποστολή τροφίμων και φαρμάκων προς τους εγκλωβισμένους μας στην Καρπασία είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος πρόεδρος Στ.Μαλάς . Είναι προφανές, προσθέτει  ότι η ψευδοκυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες με στόχο να ενισχύσει την κατοχή και να υπονομεύσει τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων εκμεταλλευόμενη ανθρωπιστικά θέματα.

Όσο θα συνεχίζεται η κατοχή και η διαίρεση του νησιού, τέτοιες εξελίξεις θα πληθαίνουν και η πίεση στους εγκλωβισμένους μας θα οξύνεται. Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι η συνέχιση του στάτους κβο είναι απαράδεκτη. Υπογραμμίζουν ότι επείγει η εξεύρεση λύσης αρχών στο Κυπριακό, που θα βάλει τέλος στην κατοχή και τη διαίρεση.

Οικολόγοι

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων καταγγέλλει την αναλγησία του κατοχικού καθεστώτος, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους  και θεωρεί ότι η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος παραβιάζει τη συμφωνία της 3ης Βιέννης και φέρει έντονα απάνθρωπο χαρακτήρα.

Άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα και την κατ΄οίκον διανομή βασικών προϊόντων διατροφής θα στερηθούν αυτής της υπηρεσίας από τη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, είπε διατυπώνοντας τη θέση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δυναμικά αυτή την άκαρδη και απάνθρωπη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος.

Τονίζοντας πως σε αυτό το σημείο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι ιδιαίτερα διεκδικητική, είπε πως οι Οικολόγοι θα αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος.