Νταβούτογλου: Θα θέσω στην Αθήνα θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κυπρου

 

Ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου δήλωσε πως θα θέσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είπε, οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί, και εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο.07E23472740590CD14E8260DF976665E

Συγκεκριμένα, μετά από ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ’ ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι».

«Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο» πρόσθεσε και σημείωσε: «Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης».

«Αν οι ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς σα να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος» συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Εάν ωστόσο καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο το Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα και αυτός που ικανοποιηθεί περισσότερο απ’ αυτό θα είναι η Τουρκία» ανέφερε.

«Αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η «ΤΔΒΚ» και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη. Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές» εξήγσε ο Νταβούτογλου.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για τους Τούρκους και του Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται» τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε και τη δυνατότητα κοινής χρήσης του νερού που θα έλθει σύντομα στην Κύπρο από τις ακτές της Ανατολίας. «Εμείς κατασκευάσαμε αγωγό μεταφοράς νερού από το Μαναβγκάτ στην Κύπρο. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει “θα μοιραστούμε το νερό αυτό με τους Ελληνοκυπρίους”» παρατήρησε.

«Για μας το νερό είναι ιερό και θα πρέπει οι άνθρωποι να το μοιράζονται με όσους έχουν ανάγκη. Όταν εμείς σκεπτόμαστε να μοιραστούμε το νερό μας με το σύνολο του νησιού, δε γίνεται η άλλη πλευρά να λέει μονόπλευρα ότι της ανήκουν οι πηγές φυσικού αερίου, που ανήκουν στο σύνολο του νησιού» είπε ο  Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας ότι θα συζητήσει τις ιδέες αυτές, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.