Ο Σίσι έτοιμος να στείλει στρατό για να στηρίξει το μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος

Palestinian President Mahmoud Abbas meets Egyptian President Fattah al Sisi at United Nations in New York

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε έτοιμος να στείλει δυνάμεις σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος για να το βοηθήσει να σταθεροποιηθεί, σε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Σίσι, που ξεκινά αύριο Δευτέρα περιοδεία στην Ιταλία και τη Γαλλία και αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε δυτική εφημερίδα, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε κυρίως στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη και τη Λιβύη.

“Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο εσωτερικό ενός παλαιστινιακού κράτους. Θα βοηθήσουμε την τοπική αστυνομία και θα καθησυχάσουμε το Ισραήλ μέσω του ρόλου μας ως εγγυητές. Όχι για πάντα, φυσικά. Για όσο καιρό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Όμως πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος για να στείλουμε το στρατό”, υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.Για την πρόταση αποστολής στρατευμάτων στο παλαιστινιακό κράτος “έχω μιλήσει εκτενώς με τον (Ισραηλινό) πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου” και επίσης “με τον Αμπού Μάζεν”, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε ο Σίσι.

Αναφερόμενος στην ισλαμιστική τρομοκρατία που βρίσκεται σε άνοδο, κυρίως στην περιοχή του Σινά, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος “είναι μόνο ένα από τα πρόσωπα του ίδιου νομίσματος”. Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να πολεμήσουν “από κοινού την τρομοκρατία”. “Αν δεν γίνει από κοινού, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Θα μιλήσω επίσης με τον πάπα, κυρίως για το θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων, με τους χριστιανούς πρώτα απ` όλα”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη “όπου κυριαρχεί χάος” και “όπου δημιουργούνται αυτή τη στιγμή βάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων τζιχαντιστών”, “η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει μια πολύ ξεκάθαρη και ομόφωνη επιλογή υπέρ του εθνικού στρατού της Λιβύης και κανενός άλλου”, είπε ο Σίσι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, που ανέτρεψε πέρυσι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και προσπαθεί να εξοντώσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχοντας σκοτώσει σχεδόν 1.400 υποστηρικτές της και συλλάβει περισσότερους από 15.000, εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τη συνεννόησή του” με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και “τις σχέσεις μεγάλης φιλίας” που αποκαταστάθηκαν με τις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταβεί στην Κίνα στο τέλος του έτους, όμως υπογράμμισε ότι “επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη”.