Προκλητικός ο Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρά την χλιαρή  προτροπή Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.76B96ED21967E8EEEFE84091BA2502B7

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Νταβούτογλου επέμεινε στην τουρκική θέση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενώ ζήτησε επίσης τη δημιουργία κοινής επιτροπής των δύο κοινοτήτων που θα αποφασίζει για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σταμάτησε εκεί και λίγο αργότερα μιλώντας σε ενεργειακό forum στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες νότια της Κύπρου εάν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τετράωρη συνάντηση με τον Ερντογάν

Όπως μετέδωσε το Mega Ελλάδας , στην τετράωρη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, περιορίστηκε στο να κάνει μία απλή σύσταση στην Αγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο.
Οσον αφορά τη Συρία, Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν εκτενώς για τη μεταβίβαση της εξουσίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Παίρνοντας τον λόγο πρώτος, ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, που εκτίμησε ότι είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.
«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, τα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό και προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν εκ νέου στην «αμοιβαία δέσμευση να εγγυηθούμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO».
Πιο συγκεκριμένος, ο Μπάιντεν είπε ότι συζήτησε με τον οικοδεσπότη του «μια σειρά ερωτημάτων και επιλογών» όσον αφορά την κρίση στη Συρία, περιλαμβανομένων «της ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης και μιας μεταβίβασης της εξουσίας».
«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», πρόσθεσε.
Παρά τις δηλώσεις σε φιλικό κλίμα έπειτα από εβδομάδες έντασης, οι στρατηγικές των δύο χωρών συνεχίζουν να εμφανίζονται διαφοροποιημένες.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Τουρκία αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις των Κούρδων που προασπίζονται την κουρδική πόλη Κομπάνι, η οποία συνεχίζει να πολιορκείται από τους τζιχαντιστές. Υπό την πίεση των συμμάχων της, περιορίστηκε να εγκρίνει τη διέλευση προς το Κομπάνι μέσω της επικράτειάς της περίπου 150 Ιρακινών Κούρδων μαχητών, Πεσμεργκά του Ιράκ.
Εξάλλου η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες προχωράει ο διεθνής συνασπισμός και διατείνεται ότι η απειλή που εγείρουν οι τζιχαντιστές δεν θα αντιμετωπιστεί παρά μόνον αφού πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Αντίθετα με τους Τούρκους οι Αμερικανοί παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Είμαστε σύμφωνοι με τους Τούρκους, χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία, σχολίασε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το ΙΚ».
Ένας έτερος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των επαφών του Μπάιντεν, ο οποίος είχε δει χθες και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε περισσότερα κοινά από ό,τι διαφωνίες», είπε.
Εξάλλου σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους Σύρους πρόσφυγες κατά ακόμη $135 εκατομμύρια.
Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μια νέα έφοδο με στόχο την πλήρη κατάληψη της πόλης Ράμαντι του Ιράκ.

Μπάιντεν«: Διαβρωτική» η συγκέντρωση εξουσιών

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε χθες το «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουρκία, όπου η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κατηγορείται συχνά για αυταρχικές παρεκκλίσεις.
«Οι πρόγονοί μας, οι ιδρυτές (των ΗΠΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.
«Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέχθηκε τον Αύγουστο στην θέση αυτή για μια θητεία 5 ετών και είχε διατελέσει για 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του και τη βούλησή του να “εξισλαμίσει” την τουρκική κοινωνία.