Ικανοποιημένος από τις επαφές του στη Ν.Υόρκη ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι «οι διμερείς και οι πολυμερείς μας συναντήσεις απέδειξαν τη μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας γενικά και της ελληνικής εξωτερικής της πολιτικής ειδικότερα στη διεθνή κοινότητα».kotzias-guterres-630_0

«Χαρακτηριστικό όλων των συναντήσεών μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε κανένα ραντεβού εμείς φέτος, αλλά όλα τα ραντεβού μας έγιναν από παράκληση τρίτων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι «η εικόνα της χώρας μας δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, είναι αναβαθμισμένη και έχει τη σημασία της».

Ειδικότερα ο υπουργός στάθηκε σε τρεις συναντήσεις:

  • με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού
  • με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ και
  • με τη Φιόνα Χιλ, ανώτερη σύμβουλο του Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας.

Με τους δύο τελευταίους, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το εν δυνάμει ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικές όσο και «πολύ χρήσιμες» τις δύο διμερείς επαφές του με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.