Γ.Λιλλήκας:«ΟΓ.Γ. του ΑΚΕΛ παραποίησε ακόμα μια φορά τα λεχθέντα μου”

 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε σήμερα την λύπη του γιατί όπως είπε, “ο κ. Αντρος Κυπριανού χωρίς imagewνα ακούσει τις πραγματικές μου δηλώσεις, στηριζόμενος σε ερωτήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στο τι είπα, προσπαθεί για ακόμα μια φορά να παραποιήσει τα λεχθέντα μου”.

Εκείνο που δήλωσα, σημείωσε, δεν ήταν κατά πόσο το ΑΚΕΛ αποδέχτηκε ή όχι την παρουσία στρατευμάτων κατοχής ή τις εγγυήσεις. Η δική μου τοποθέτηση, συνέχισε, ήταν ότι είναι άστοχη η κριτική που γίνεται στον κ. Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα.

“Είχα πει ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε και ικανοποίησε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια του πλαισίου Γκουτέρες, το μόνο που έμεινε να ικανοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης ήταν την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και την παραμονή του συστήματος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Εάν κάποιοι υπονοούν ότι θα έπρεπε να τα αποδεχτεί κι αυτά, είναι άλλη ιστορία αλλά δεν έχω αποδώσει τέτοια πρόθεση στο ΑΚΕΛ”, πρόσθεσε.

Συνάντηση με ΚΥΣΟΑ

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη σύγχρονη στρατηγική για τους ανθρώπους με αναπηρία, με ένα χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και κοστολόγηση για υλοποίηση ανά φάση, όπως έχουν πράξει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά συνεχίζει να παραβιάζει την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αναπήρων κι ότι η  Εκθεση για τα τελικά συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών είναι καταπέλτης για την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι και στο δεύτερο σχέδιο εθνικής πολιτικής που ετοίμασε η Κυβέρνηση δυστυχώς παραγνώρισε τις οργανώσεις των αναπήρων, δεν διαβουλεύθηκε όπως προβλέπει η σύμβαση αλλά ταυτόχρονα έχει παραγνωρίσει πλήρως και παρατηρήσεις και διαπιστώσεις της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών”, σημείωσε.

Οι ανάπηροι, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, έχουν ίσα και ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες του κράτους και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαμορφώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία δεν θα εδράζεται απλά πάνω στην φιλανθρωπία αλλά πάνω στην σύγχρονη αντίληψη ενσωμάτωσης των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία και ανεξαρτοποίηση τους.

“Επιβάλλεται από τα σχολεία, τα παιδιά σταδιακά να ενταχθούν σε κανονικά σχολεία, όπως προβλέπει η σύμβαση, αλλά και ταυτόχρονα να έχουν στήριξη από συνοδό, ο οποίος να είναι και άρτια εκπαιδευμένος για να μπορεί να φέρνει σε πέρας το έργο του, που είναι ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων αυτών των ανθρώπων και η συμπλήρωση της προσπάθειας των εκπαιδευτικών λειτουργών που γίνεται μέσα στα σχολεία”, συμπλήρωσε.