Παραίτηση Βενιζέλου και εκλογή νέου προέδρου ΠΑΣΟΚ ζητά ο Γ.Παπανδρέου

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, καθώς στην πρότασή που έστειλε “για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Κινήματος” ζητά συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ!84581968160327123FCA36500576E999

Ουσιαστικά θέτει θέμα νομιμοποίησης του Ε.Βενιζέλου κάτι που μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις και στην ίδια την κυβέρνηση. Πρακτικά ζήτησε την παραίτηση Ε.Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…
Με την ανακοίνωσή του – που είναι η απάντηση την οποία είχε υποσχεθεί στον Ευ. Βενιζέλο κατά την προχθεσινή συνάντησή τους ότι θα δημοσιοποιήσει – ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει σαφή την πρόθεσή του να ενεργοποιηθεί πολιτικά, διαφωνώντας πλήρως με τις πρακτικές του διαδόχου του στην ηγεσία του Κινήματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου – σύμφωνα με συνεργάτες του – δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά να προκηρυχθεί «Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, με ανοικτό Μητρώο, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις» όπως αναφέρει. Τονίζει ότι η προκήρυξη Συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.Τονίζει επίσης ότι το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλεται να δρομολογηθούν, να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Σημειώνει ότι στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα. Προτείνει, αμέσως μετά το Συνέδριο, να υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.Σημειώνει  πως ο ίδιος ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσει μέχρι τέλους την αποστολή που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και δεσμεύεται να στηρίξει ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα, ενώ ξεκαθαρίζει   ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα.

«Το μόνο που θέλω – καταλήγει  και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας – για την οικοδόμηση μιας
κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας
προς την ευημερία.»

Σκληρή απάντηση Βενιζέλου

«Την άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, και σε μία έμμεση προειδοποίηση προς τον πρώην πρωθυπουργό τονίζεται πως «το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για την μέχρι σήμερα αρνητική πορεία του Κινήματος, στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη: «Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Αυτό έγινε με την εκλογή του Προέδρου του υπό συνθήκες ακραίας κρίσης το Μάρτιο του 2012, με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2013 και γίνεται τώρα με την ενεργό συμμετοχή της βάσης στο Προγραμματικό Συνέδριο της Παράταξης του Ιανουαρίου 2015.

» Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011. Τότε όμως διαμορφώθηκαν οι νέες -εξαιρετικά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ- κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης: «Σημειώνουμε την αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».