Κυπριακό και υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν – Νταβούτογλου

Καμιά  αναφορά για τις παραβιάσεις  της Τουρκίας  στην Κυπριακή ΑΟΖ 

5614990C209BC6B9A08EDFCD7B97AEE0

Ο Τζο Μπάιντεν χαμογελαστός με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ  ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι δύο άνδρες «συζήτησαν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, τις συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε επίσης ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποβαθμίσουν και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία και να παράσχουν υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση».

Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος, την περασμένη Τρίτη, στο ταξίδι του κ. Μπάιντεν στην Τουρκία, κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις».Ο ίδιος αξιωματούχος είπε : «Η βασική μας θέση αφορά τη σημασία (που δίνουμε) στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά».

Βέβαια  ο αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε καμιά αναφορά  για τις προκλήσεις της Τουρκίας  ούτε και για τις κατα συρροήν και κατ’ εξακολούθησην  παραβιάσεις  της  εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

«Διεθνές κέντρο φυσικού αερίου στην Αν.Μεσόγειο»

Εξάλλου αργότερα  ο Μπάιντεν μιλησε  για  συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, ακόμη και του Λιβάνου , λέγοντας ότι η ενέργεια είναι ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας.Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα με το φυσικό αέριο να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο, επισημαίνοντας ότι άλλωστε είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής και πρόσθεσε ότι και για την Κύπρο είπε το ίδιο πράγμα. “Μόνο όταν ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος συναντηθεί και εργαστεί από κοινού μπορούν να μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο ως μια σημαντική αγορά φυσικού αερίου”, υπέδειξε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως “η ενεργητική προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντική, μπορούν να φέρουν οικονομικά οφέλη στην Ευρώπη. Το ίδιο και στην περιοχή. Ελπίζουμε μια μέρα να έρθουν το Ισραήλ, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Λίβανος ακόμη. Σε αυτή την περιοχή μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και να αυξηθεί το επίπεδο της ευημερίας. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την αύξηση των πηγών”.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι ” για την  Τουρκία άλλωστε έχει μεγάλη σημασία για το πετρέλαιο. Τώρα ισχύει και για το φυσικό αέριο το ίδιο”.

“Είναι πολύ σημαντικό για τη συνεργασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Πρέπει να δούμε την ενέργεια ως ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας. Είναι στα δικά σας χέρια να διασφαλίσετε την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό θα ωφελήσει όλους μας. Η Τουρκία άλλωστε είναι πολύ σημαντική και τώρα με αυτό το θέμα του φυσικού αερίου ετοιμάζεται να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Η στρατηγική θέση της Τουρκίας εδώ είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε την επόμενη χρονιά η Τουρκία θα φιλοξενήσει τους G20. Σε επίπεδο G20 εξακολουθούν να συζητούνται θέματα όπως η ενεργειακή απόδοση, η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματολογικές αλλαγές”, είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμα ότι “η Τουρκία είναι από τις πιο μεγάλες αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Τουρκία τα επόμενα δέκα χρόνια είναι η μόνη αγορά που αναμένεται να αυξηθεί” και πρόσθεσε πως “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φέρει εις πέρας αυτή τη δυνητικότητα της Τουρκίας”.

“Πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, να αναπτυχθούν οι υποδομές. Και για να γίνει η Τουρκία ένα κέντρο φυσικού αερίου πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες” προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ανέφερε ότι στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζονται οι εργασίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας.