Γ. Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος παραβιάζει όλους τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης

 

Μετά την παραβίαση του νόμου περί εμπιστευτικών πληροφοριών και τη διαρροή απορρήτων εγγράφων, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και στην παραβίαση των κανόνων της δημόσιας και χρηστής διοίκησης, ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.imagew-4.aspx


Παράλληλα, σε αναφορά του στο Κυπριακό εξέφρασε ανησυχία για την «αδράνεια και αδιαφορία την οποίαν παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του», προσθέτοντας πως «παραμένουν απαθείς ενώ η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και το κάνει πλέον ξεκάθαρο».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό του Κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, ως προσωπικό του Σύμβουλο αλλά και συντονιστή για τα αναπτυξιακά έργα του Τροόδους, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παραβιάζει όλους τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης» και διερωτήθηκε «με ποιές εξουσίες και βάσει ποιού νόμου ένας ιδιώτης μπορεί να συντονίζει τα αρμόδια Υπουργεία γι αυτό το έργο;»

«Είτε ο κ.Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι οι Υπουργοί του και η Κυβέρνηση του είναι ασυντόνιστοι και μη παραγωγικοί, είτε στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και αναγκών που έχει, είναι έτοιμος να θυσιάσει και να υποσκάψει πλέον όλους τους θεσμούς και όλες τις νομοθεσίες του κράτους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ.Λιλλήκας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρχίσει να διορίζει συμβούλους για όλα τα θέματα, είπε πως «το έκανε προεκλογικά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όπου τότε έταζε υπουργεία, υφυπουργεία και θυμάστε τότε είχα πει σε μια δήλωση μου ότι θα χρειαστεί 2-3 λεωφορεία για να παίρνει τους Υπουργούς του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν εκλεγεί».

Τώρα, συνέχισε, «ξεκίνησε να διορίζει προσωπικό σύμβουλο για τον αθλητισμό και προσωπικό σύμβουλο για την ανάπτυξη αλλά του αναθέτει και συντονιστικό έργο».

«Δεν ξέρω αν στο τέλος θα διορίσει και κανέναν σύμβουλο να συντονίζει ολόκληρη την Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Χωρίς στρατηγική γα το πλάνο Β’ της Τουρκίας

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως έχουμε μπει σε μια νέα φάση και πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, μετά την επιτυχία που είχε στο Κράν Μοντανά – και λέω επιτυχία γιατί με τα λάθη του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε στην Τουρκία να υλοποιήσει την τακτική που είχε, να φέρει δηλαδή τα πράγματα σε έναν επίσημο αδιέξοδο στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ – προχωρεί ανενόχλητη στην υλοποίηση του πλάνου Β`».

Εκείνο που είναι επιπλέον ανησυχητικό όμως, συνέχισε, «είναι η αδράνεια και η αδιαφορία την οποίαν παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του» και πρόσθεσε πως «παραμένουν απαθείς ενώ η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και το κάνει πλέον ξεκάθαρο».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως δεν έχει δει κινήσεις από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, «δεν μας έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης για το πως θα ανατρέψει και δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση του πλάνου Β` της Τουρκίας».

Επανέλαβε δε πως «όταν είσαι μικρή χώρα θα πρέπει να εφαρμόζεις αποτελεσματικά αποτρεπτική πολιτική, γιατί όταν δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα, το μέγεθος της χώρας δεν μας επιτρέπει να τα ανατρέψουμε».

Είναι πιο εύκολο, υπέδειξε, να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων παρά να τα ανατρέψουμε στη συνέχεια «και δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά αδύναμος, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική για αποτροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί η Τουρκία».

Οι δηλώσεις του κ. Λιλλήκα έγιναν στο περιθώριο φιλανθρωπικής εκδήλωσης για ενίσχυση Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Δωρού της Επαρχίας Λεμεσού.