Με αγωγή κατά της Δημοκρατίας η οικογένεια Παπακώστα ζητά αποζημιώσεις άνω των €500,000

Η οικογένεια του αποβιώσαντα Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, μέσω των δικηγόρων της, καταχωρεί αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας  διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους άνω €500,000 apeviose-o-kostas-papakostasγια τις συνθήκες κράτησης και τον θάνατο του Κώστα Παπακώστα.

Σε δηλώσεις του  στο ΣΙΓΜΑ  ο υιός του εκλιπόντος Νικόλας Παπακώστας, τόνισε ότι η οικογένεια με την αγωγή που πρόκειται να καταχωρήσει και η οποία θα στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αποβιώσαντα Κώστα Παπακώστα στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η οικογένεια κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση του δικαιώματος του Κώστα Παπακώστα στη ζωή και για απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση του.
Η οικογένεια Παπακώστα υποστηρίζει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παραβίασε τα εκ του νόμου απορρέοντα καθήκοντα του ή/και ήταν αμελής στην εκτέλεσή τους ενώ κάνει επίσης λόγο για αμέλεια από πλευράς του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους.

Η οικογένεια διεκδικεί αποζημιώσεις για βλάβες και απώλειες και για ταλαιπωρία ή/και ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη ύψους άνω €500,000.

«Τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης. Η απάνθρωπη μεταχείριση και αμέλεια που επέδειξαν οι κρατούντες (ιδιαίτερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και η Διευθύντρια των κεντρικών φυλακών) κατά του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί και ενώπιον δικαστηρίου»  έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o υιός του εκλιπόντος Νικόλας Παπακώστας.

Την υπόθεση χειρίζονται τα δικηγορικά γραφεία Λέλλου Δημητριάδη και Χριστοφή και Συνεργάτες.

Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις Ιατροσυμβουλίων

Ο Κώστας Παπακώστας πέθανε  χαράματα  Δευτέρας της 21ης Σεπτεμβρίου 2015.Ο αείμνηστος αγωνιστής υπέρ των δικαίων της πατρίδας και ουσιαστικά υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος, έπασχε από πάμπολλες και σοβαρές ασθένειες αρκετά καλά γνωστές στους αρμόδιους και πέθανε  με το παράπονο για τα όσα αδίκως υπέστη τα τελευταία χρόνια και για το γεγονός ότι κρατείτο έγκλειστος στο δωμάτιό του για δύο χρόνια παρόλο που οι αρμοδιοι γνώριζαν ότι αυτό επιδείνωνε την υγεία του και το μοιραίο ήταν καθαρά θέμα χρόνου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2013 σε πενταετή φυλάκιση για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, με κατηγορίες για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης και συμπεριφοράς.

Για την   αποφυλάκισης του αειμνηστου . Κ. Παπακώστα, τάχθηκαν  17 οργανώσεων ομογενών με χιλιάδες μέλη, ιατροί, αγωνιστές, δημόσια πρόσωπα, καθώς και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως και  300 και πλέον γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Αμέσως μετά το θάνατο του μ. Κώστα Παπακώστα η οικογένεια του είχε καταγγείλει  ότι «υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για την πρόκληση του θανάτου του αγωνιστή Κώστα Παπακώστα και θα τους αναζητήσει, επιφυλασσόμενη, μέσα στο πένθος της, για την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση του Κυπριακού Λαού εν ευθέτω χρόνω. Η οικογένεια, τονίζετο τότε , θα αναλώσει όλες της τις δυνάμεις για να χυθεί άπλετο φως στα παρασκήνια και προσκήνια που οδήγησαν στο θάνατο Παπακώστα, ένα θάνατο που ισοδυναμεί με πολιτική δολοφονία εκ μέρους των όσων ποικιλοτρόπως εμπλέκονται, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο εντός και εκτός Κύπρου.»