Γ.Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος παραβίασε το Νόμο περί Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι « έχει εξόφθαλμα παραβιάσει το Νόμο περί Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών» . Πρόκειται, όπως είπε ,  για σοβαρή υπόθεση και όχι για λεπτομέρεια.images Ο κύριος Αναστασιάδης έχει αποστείλει επιστολή η οποία περιέχει απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες σε αναρμόδια πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας για πρόσβαση ή χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών. Αυτή η πράξη είναι πρωτοφανής για αρχηγό Κράτους και συνιστά ανεύθυνη συμπεριφορά από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.»

Ανέφερε επίσης  ότι:
«Ο κύριος Αναστασιάδης είχε επίγνωση του γεγονότος ότι η επιστολή του περιείχε εμπιστευτικές πληροφορίες γι’ αυτό και ο ίδιος την διαβάθμισε και την χαρακτήρισε ως ΑΠΟΡΡΗΤΗ.
Σημειώνω ότι ο κύριος Αναστασιάδης αρνήθηκε να δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα πρακτικά που κράτησε ο κύριος Μαυρογιάννης ή άλλα έγγραφα των συνομιλιών, επικαλούμενος τον κίνδυνο διαρροής αυτών των εγγράφων. Τελικά τη διαρροή έκανε ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης όχι για ενημέρωση του λαού αλλά επιλεκτικά σε ομάδες πολιτών που ταυτίζονται με την πολιτική του. Αυτό αποτελεί ασέβεια τόσο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όσο και προς τον Κυπριακό λαό.
Η διαχείριση αυτής της υπόθεσης πλήττει την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά επηρεάζει και την αξιοπιστία και συνέπεια της Γενικής Εισαγγελίας. Ο κύριος Αναστασιάδης έπαυσε από τα καθήκοντα του τον τέως Υπαρχηγό της Αστυνομίας και η Γενική Εισαγγελία προχώρησε σε ποινική δίωξη του, με την κατηγορία της διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί με την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ο Νόμος δεν κάνει διάκριση ούτε και εξαιρεί τον κύριο Αναστασιάδη. Αναμένω ότι η Γενική Εισαγγελία θα αντιμετωπίσει με συνέπεια την παραβίαση του Νόμου από τον κύριο Αναστασιάδη και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την περίπτωση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Αναστασιάδης είναι αγχωμένος και στρυμωγμένος από την χρεοκοπία της πολιτικής του στο Κυπριακό. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι νιώθει την ανάγκη να πείσει αυτούς που στήριξαν την αποτυχημένη του πολιτική ενώ δεν νιώθει την ίδια ανάγκη έναντι της τεράστιας πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού που διαφωνεί με την πολιτική του.
Το όποιο προεκλογικό άγχος και αγωνία, όμως, δεν δικαιολογούν την διάπραξη ποινικού αδικήματος.
Τέλος, σημειώνω ότι με την πράξη του αυτή ο κύριος Αναστασιάδης  έχει τραυματίσει την αξιοπιστία του έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων μερών που του απέστειλαν επιστολή ή του υπέβαλαν προτάσεις και εισηγήσεις. Το πολιτικό τίμημα της αναξιοπιστίας, δυστυχώς, θα το πληρώσει η εθνική μας υπόθεση.
Ο κύριος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούται να θυσιάσει και την εθνική μας υπόθεση και την κρατική μας αξιοπιστία στο βωμό των προεδρικών εκλογών.»