Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου:Ανακυκλώνει παλιές και αποτυχημένες συνταγές η κυβέρνηση


Αναφορά για την εξαγγελία Υπουργικού για ΑΠΕ

 

«Συνεχίζει ν’ ανακυκλώνει παλιές και αποτυχημένες συνταγές η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πλασάροντας τες μάλιστα ως νέες!  Αναφερόμαστε στο τάχατες νέο Σχέδιο για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα …καινούριο Σχέδιο που δοκιμάστηκε πέρυσι και είχε αποτύχει παταγωδώς, αφού δεν υποβλήθηκε καμία ουσιαστική αίτηση images(εγκαταστάθηκαν μόνο 100 kW περίπου).»Τα πιο πάνω τον΄ζει το εκλογικό ειτελείο του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας Ν.Παπαδ΄πουλου σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού γι νές ΑΠΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται :


«Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επιδιώκει άστοχα να προωθήσει την καινοτομία στις ΑΠΕ περιλαμβάνοντας στο «νέο» Σχέδιο τεχνολογίες, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί σε εμπορική βάση σε καμία χώρα στον κόσμο, όπως η κυματική ενέργεια.
Για την εν λόγω τεχνολογία δεν έχει γίνει καμία σχετική διαβούλευση για ένταξη της στο Σχέδιο ΑΠΕ, όπως προβλέπεται από τους κανόνες που διέπουν τα κρατικά σχέδια στήριξης.

Συγκεκριμένα το δήθεν νέο σχέδιο:
δεν προωθεί ουσιαστικά την εγκατάσταση και λειτουργία νέων ΑΠΕ.
δεν αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να διατρέχει κίνδυνο για σοβαρές κυρώσεις.
δείχνει ακόμα μία φορά τη λανθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης που ακολουθεί από το 2013 χωρίς να υπάρχει κανένα όραμα για τις ΑΠΕ. Επί τούτου επιχειρηματολογούμε: 1). Από το 2013 έχουν τερματιστεί όλες οι πολιτικές και μέτρα για προώθηση των ΑΠΕ. 2). Το Ταμείο ΑΠΕ που σκοπό έχει σύμφωνα με τον νόμο να προωθεί τις ΑΠΕ, σήμερα απλά συντηρεί τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εξακολουθεί να κάνει πειραματισμούς σ’ ένα κρίσιμο τομέα της οικονομίας, χωρίς να έχει κανένα πλάνο και καμία εμπεριστατωμένη μελέτη για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επικεντρώνεται μόνο με επικοινωνιακή κουτοπονηριά στην ανακύκλωση αποτυχημένων προτάσεων.»