Από συνεργάτες του Προέδρου η διαρροή του εγγράφου στους Νew Υork Τimes

pic-0-norm-300x200Νεες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών μετά την παραδοχή πως «η έκθεση»  για την κατάρρευση της Λαικής  που διέρρευσε στους New York Times ηταν απλά ένα σημείωμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και όπως άφησε να νοηθεί από το Προεδρικό έγινε η διαρροή.Μετά το σάλο και τα καταιγιστικά ερωτήματα εκπροσώπων κομμάτων  η Κεντρική Τράπεζα  ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας σε σχέση με την παροχή Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ειδικότερα,  η ΚΤ αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ( της Τράπεζας στη συνεδρία του ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2014, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας σε σχέση με την παροχή ELA στη Λαϊκή Τράπεζα.Η έρευνα έχει ανατεθεί  στην Επιτροπή Ελέγχου της ΚΤΚ, η οποία απαρτίζεται από μη εκτελεστικά μέλη, προσθέτει.

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση  του  καλεί τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίαςότι  οφείλει όχι μόνο να λύσει τη σιωπή του, αλλά να πάρει θέση για την έκθεση για την Λαϊκή, εφόσον έγινε κατά παραγγελία του ίδιου.  Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι κυβερνώντες για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε φρόντισαν να διαρρεύσουν σε ξένα ΜΜΕ» την σχετική έκθεση.Γίνεται επίσης  λόγος για αναπάντητα ερωτηματικά, όπως «ποιοί κατασκεύασαν την λεγόμενη έκθεση, με ποιούς στόχους και κατά πόσον το έχουν πράξει επ’ αμοιβή ή όχι».

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής να εξηγήσει στον κόσμο, γιατί παρήγγειλε την έκθεση, από ποιούς και με ποιο στόχο. Τόσο σοβαρά ερωτηματικά δεν αφήνονται να αιωρούνται ούτε και να μείνουν αναπάντητα. Τη στιγμή μάλιστα που αμφισβητείται και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ» προστίθεται.Γίνεται επισης αναφορά   για «ανεπιτυχή αλλά και ατυχή προσπάθεια των κυβερνώντων να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα καυτά καθημερινά προβλήματα» και «να αποκρύψουν αντιλαϊκές πολιτικές όπως το ξεπούλημα της CYTA, των Κ.Α., του ΓΕ.ΣΥ αλλά και σκανδαλώδεις και άτσαλες ενέργειες όπως αυτή με τα συμβόλαια της κ. Γιωρκάτζη».

Ελλειψη σοβαρότητας

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ότι η διαρροή της ανώνυμης έκθεσης για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, που ετοιμάστηκε από συνεργάτες και εξωτερικούς συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταδεικνύει έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους της Κυβέρνησης. Είναι φανερό, τονίζει η ΕΔΕΚ , ότι η Κυβέρνηση διολισθαίνει στον ίδιο δρόμο των προκατόχων της με τη μόνη διαφορά ότι οι πρώην κυβερνώντες έστελναν κατά λάθος εσωτερικά σημειώματα στα μέσα ενημέρωσης ενώ οι νυν κυβερνώντες τα διαρρέουν σκοπίμως.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ανώνυμης έκθεσης, τονίζεται  ότι όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως οι πρώην και οι νυν κυβερνώντες, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα, φέρουν τεράστιες ευθύνες για την αλόγιστη χορήγηση ELA στη Λαϊκή αλλά και την τελική κατάρρευση της τράπεζας. Μας λυπεί ωστόσο το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες που ετοίμασαν την έκθεση για λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και δεν καταλήγουν σε ανεξάρτητα αντικειμενικά συμπεράσματα.
Περιτέρω η ΕΔΕΚ θέτει τα πιο κάτω ερωτήματα:
• Ποιος είναι ο λόγος για τη συγγραφή και τη διαρροή τέτοιων εκθέσεων την ώρα που η Γενική Εισαγγελία πραγματοποιεί έρευνες για τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης;
• Πόσα και από ποιους πληρώθηκαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι της έκθεσης που έγινε για λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας;
• Ποιος ήταν ο τελικός συγγραφέας της έκθεσης, η οποία όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση έγινε με βάση σημειώματα από διάφορους συνεργάτες και συμβούλους του Προέδρου;
• Ποιος διέρρευσε την έκθεση στους New York Times; Ο συγγραφέας της έκθεσης ή η Προεδρία της Δημοκρατίας;
Εάν η Κυβέρνηση πραγματικά θέλει να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον αναμένουμε να μας εξηγήσει πως ξεπουλήθηκαν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών μέσα σε μια νύχτα, πως χειρίστηκαν οι τεχνοκράτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κούρεμα των καταθέσεων και πόσο καλά προετοιμασμένοι είχαν πάει στη κρίσιμη σύνοδο του Γιούρογκρουπ πέρσι τον Μάρτιο.
Οι πολίτες απαιτούν κάθαρση και μόνο όταν αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν την οικονομία στην κατάρρευση θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου.