Πρόεδρος Αληλεγγύης:Για να φτάσουμε σε λύση πρέπει να αποδεκτούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Με τα σημερινά δεδομένα για να φτάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία ανέφερε πως το Κίνημα ιδρύθηκε για να συνδράμει μια πάνδημη προσπάθεια εθνικής σωτηρίας.images-1

Στην ομιλία της στο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων, η κ. Θεοχάρους είπε πως δυστυχώς σήμερα ο ελληνισμός βρίσκεται στο ναδίρ του και κινδυνεύει να εκλείψει, υφιστάμενος συνεχώς άγρια οικονομική και εθνική υπονόμευση και συνειδησιακή και γλωσσική γενοκτονία  και οδηγούμενος σε ατραπούς δύσβατες και θλιβερές.

Έχουμε διαπράξει, ανέφερε, “θανάσιμα σφάλματα και δεν φελά να τα κρύβουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα η ασπίδα και καταφυγή μας και πρέπει να την διαφυλάξομε ως κόρην οφθαλμού. Οι καιροί είναι χαλεποί”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, είπε πως η Τουρκία απαιτεί να διατηρήσει στο διηνεκές στρατεύματα και εγγυήσεις στο νησί μας να το μετατρέψει σε τουρκικό βιλαέτι μέσω των υπερπρονομίων των Τούρκων κατοίκων της Κύπρου, νόμιμων και παράνομων, μέσω της εκ περιτροπής προεδρίας, των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, του εκτουρκισμού των κατεχομένων και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

«Η κ. Θεοχάρους σημείωσε στην ομιλία της πως δεν αρκεί ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζουν δήθεν τις συνομιλίες και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως είπε, όλοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

«Θα φθάσουμε σε μια λύση ναρκοθετημένη και υπονομευμένη που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια λύση ανεφάρμοστη που θα καταρρεύσει ταχέως, παρασύροντας μαζί της και την πολυπόθητη ειρήνη, μια λύση που δεν θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός αλλά η επιβολή όλων των όρων της κατοχικής χώρας», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Η ομιλία της Ελένης Θεοχάρους είναι η πιο κάτω:

«Ξενιτεμένα μας αδέλφια,
Ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, τον Οκτώβριο του 1827, λίγο μετά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο, απάντησε στον Άγγλο διπλωμάτη Wilmot – Horton,  εκπρόσωπο του Foreign Office, που τον ρώτησε «ποια γεωγραφικά όρια διεκδικούσε η Ελλάδα», με την εξής φράση: «Τα όρια της Ελλάδος καθορίζονται υπό του αίματος του εκχυθέντος εις τας σφαγάς των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης , των Ψαρών και του Μεσολογγίου και εις τους πολλούς κατά γην και κατά θάλασσαν αγώνας, δια των οποίων εδοξάσθη το ανδρείον μας Έθνος»
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1816, ο Αυστριακός κατάσκοπος Γιόζεφ Τσερ-βένκα, εντεταλμένος να παρακολουθεί τον Καποδίστρια,  σε απόρρητη έκθεση του έγραφε,  ότι στόχος του Κόμητος ήτο να κηρυχθεί η Ελλάδα ομοφώνως υφ΄ όλων των δυνάμεων χώρα αφιερωμένη αποκλειστικώς και μόνον εις τα Επιστήμας και την διαφώτισιν του ανθρώπου, εις την παιδεία και εις τα γράμματα και το έδαφος της να κηρυχθεί εκ των έξω απρόσβλητον, εσωτερικώς δε να κρατηθεί μακράν πάσης ξένης αναμείξεως .
ΟΙ προσδοκίες και τα οράματα του Καποδίστρια ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα. Γιατί λίγοι τα πίστεψαν και πολλοί τα πολέμησαν. Τα μετέτρεψαν σε εφιάλτες.

Ωστόσο , το όραμα για την μετατροπή του τόπου μας σε χώρο ειρήνης , παιδείας, διαφωτισμού  και προόδου,  είναι  και  δικό μας όραμα για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό.

Δυστυχώς σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται στο ναδίρ του και κινδυνεύει    να εκλείψει, υφιστάμενος συνεχώς άγρια οικονομική και εθνική υπονόμευση και συνειδησιακή και γλωσσική γενοκτονία, και οδηγούμενος εις ατραπούς δύσβατες και θλιβερές. Η κατάσταση  δεν επιτρέπει  ούτε στους πλέον ρομαντικούς και αιθεροβάμονες να οραματίζονται αυτό το λαμπρόν μέλλον για τον λαό μας.
Απεναντίας , οδηγεί τον κόσμο από συμβιβασμό σε συμβιβασμό, από συγκατάβαση σε συγκατάβαση, από ήττα σε ήττα.
Εμείς λοιπόν, αγωνιζόμαστε για να επιβιώσει ο Ελληνισμός στην γη των προγόνων του και το  Κίνημα Αλληλεγγύη, ιδρύθηκε  για να συνδράμει μια πάνδημη  προσπάθεια εθνικής σωτηρίας.
Αυτός είναι ο στόχος της ύπαρξης μας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Σύνεδροι,
Έχουμε διαπράξει θανάσιμα σφάλματα και δεν φελά να τα κρύβουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα η ασπίδα και καταφυγή μας και πρέπει να την διαφυλάξομε ως κόρην οφθαλμού. Οι καιροί είναι χαλεποί. Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζομε στο νησί μας, στον τόπο σας, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας και σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τον αγώνα που δίνετε στους χώρους διασποράς σας. Για την διάσωση των συμπατριωτών σας, αλλά και για την διάσωση των αρχών και των αξιών που μας κράτησαν ζωντανούς χιλιάδες χρόνια.
Προσωπικά τρέμω στην ιδέα μήπως χαθούν αυτές οι χιλιάδες μικρές κυψέλες, οι μικρές Εστίες του Ελληνισμού που έχετε φτιάξει σ όλο τον κόσμο και σιγοκαίνε την φλόγα που συντηρεί το φως του πολιτισμού μας, το άγιο φως της ρωμιοσύνης που έχετε κουβαλήσει μέσα σε φανούς θυέλλης σε όλη την Οικουμένη.
Ταυτόχρονα, έχω νιώσει πολλές φορές θλίψη και καταρράκωση της περηφάνιας μου, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου όπου σας συναντώ, γιατί κι εσείς περιμένετε την στήριξη μας, αλλά η Αθήνα και η Λευκωσία αδυνατούν.  Εσείς μάχεστε να διαφυλάξετε την ψυχή σας αλλά εμείς είμαστε ανήμποροι να συνδράμουμε την προσπάθεια σας στον βαθμό που οφείλουμε.
Ξενιτεμένα αδέλφια μας, μάς έχετε γεμίσει πολλές φορές με περηφάνια για τα επιτεύγματα σας και τούτη την ώρα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους, σας χρειαζόμαστε,  για να αντισταθούμε στην επέλαση της Τουρκίας κατά γην και θάλασσα, ως θα έλεγε και ο Καποδίστριας.  Η κατοχική χώρα απαιτεί να διατηρήσει στο διηνεκές  στρατεύματα και εγγυήσεις στο νησί μας, να το μετατρέψει σε τουρκικό βιλαέτι μέσω των υπέρ-προνομίων των τούρκων κατοίκων της Κύπρου, νομίμων και παρανόμων, μέσω  της εκ περιτροπής προεδρίας,  των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους τούρκους πολίτες, του εκτουρκισμού των κατεχομένων και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Το δικό μας όραμα δεν είναι ένα κράτος προτεκτοράτο της Τουρκίας αλλά ένα κράτος αφιερωμένο αποκλειστικώς και μόνον εις τα Επιστήμας και την διαφώτισιν του ανθρώπου, εις την παιδεία και εις τα γράμματα και το έδαφος του να κηρυχθεί εκ των έξω απρόσβλητον, εσωτερικώς δε να κρατηθεί μακράν πάσης ξένης αναμείξεως .
Ένα κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα τους και την περηφάνια της εθνικής τους καταγωγής.

Ένα κράτος όπου όλοι θα σεβόμαστε τις αλήθειες των άλλων και δεν θα επιτρέπει στο 17% του πληθυσμού να καταδυναστεύει την μεγίστη πλειοψηφία του  83%.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι συνεχώς σας ζητάμε.  Και σας ζητάμε πολλά.  Ωστόσο,   και πάλι σας καλούμε να ενημερώσετε τον κόσμο της άγνοιας,  της αλαζονείας και της ηθικής έκπτωσης που ελέγχει τα κέντρα αποφάσεων, ότι έχει χρέος να στηρίξει τον αγώνα του Κυπριακού Λαού για την Απελευθέρωση του. Γιατί ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αμοραλιστές υπάρχουν αγωνιστές της Ελευθερίας, οι οποίοι αν γνωρίσουν το Κυπριακό πρόβλημα,  ακριβώς όπως είναι και όχι ως μια διακοινοτική αντιπαλότητα, θα μας στηρίξουν καταλυτικά.
Δεν αρκεί ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζουν δήθεν τις συνομιλίες  και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Όλοι μας επιθυμούμε διακαώς την επίλυση του Κυπριακού.
Αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα, για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες  τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Θα φθάσουμε σε μια λύση ναρκοθετημένη, και υπονομευμένη, που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια λύση ανεφάρμοστη, που θα καταρρεύσει ταχέως, παρασύροντας μαζί της και την πολυπόθητη ειρήνη, μια λύση που δεν θα είναι ένα οδυνηρός συμβιβασμός αλλά η επιβολή όλων των όρων της κατοχικής χώρας.»