BBC: Το Ριάντ έχει απαγάγει τρεις αντιφρονούντες πρίγκιπες

2988

Ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Τούρκι, απήχθη από τους Σαουδάραβες την 1η Φεβουαρίου του 2016 μαζί με 20 μέλη της συνοδείας του.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC Arabic που θα προβληθεί αυτή την εβδομάδα, το Ριάντ έχει απαγάγει τρεις αντιφρονούντες πρίγκιπες του, στο πλαίσο μιας συστηματικής πρακτικής απαγωγών διαφωνούντων με το καθεστώς.

Και οι τρεις- μέλη της βασιλικής οικογένειας πριν αναμειχθούν σε ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες κατά του Ριάντ- «εξαφανίστηκαν» μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Η ιστορία τους, είχε αρχικώς δημοσιευτεί στον Guardian τον Μάρτιο του 2016.

Ο μεγαλύτερος από τους πρίγκιπες, ο Σουλτάν μπιν Τούρκι, απήχθη από τους Σαουδάραβες την 1η Φεβουαρίου του 2016 μαζί με 20 μέλη της συνοδείας του, πολλοί εξ αυτών δυτικοί υπήκοοι.

Στο ντοκιμαντέρ του BBC δυο Δυτικοί  περιγράφουν την στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύουν δεν πρόκειται να προσγειωθεί στο Κάιρο, που ήταν ο προορισμός τους, αλλά αντίθετα είχε αλλάξει πορεία και πέταγε προς το Ριάντ.

Αφηγούνται πώς ο πρίγκιπας Σουλτάν άρχισε να ουρλιάζει και να παλεύει με τους ιπτάμενους συνοδούς, που τον απείλησαν με όπλα για να τον κάνουν να υπακούσει και να ελέγξουντους άλλους επιβάτες, ενώ το αεροσκάφος προσγειωνόταν στο Ριάντ.

Αμέσως μετά την προσγείωση το αεροπλάνο περικυκλώθηκε από δεκάδες αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα  με βαριά οπλισμένους Σαουδάραβες στρατιώτς και αστυνομικούς.

Αρχισαν να σέρνουν τον πρίγκιπα, που προσπαθούσε να αντισταθεί ουρλιάζοντας στη συνοδεία του ότι έχουν όλοι απαχθεί και θα πρέπει να ενημερώσουν τις πρεσβείες τους.

Ο Σουλτάν επιβιβάστηκε δια τις βίας σε αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά και έκτοτε έχει «εξαφανιστεί».

Τα υπόλοιπα μέλη της συνοδείας του- μεταξύ αυτών και νεαρές γυναίκες από δυτικές χώρες, κρατήθηκαν επίτρεις ημέρες στη Σαουδική Αραβία.

Πρώτα κατασχέθηκαν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές τους και τα διαβατήρια και στη συνέχεια, συνοδεία στρατιωτών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στο Ριάντ.

Μεταξύ των στρατιωτών δε ήταν και μερικοί από τους «αεροσυνοδούς» που εν τω μεταξύ είχαν αλλάξει «στολές»  και έφεραν αυτόματα όπλα.

Υπό συνεχή παρακολούθηση, χωρίς τα διαβατήρια τους και στην περίπτωση των γυναικών χωρίς την απαραίτητη ενδυμασία, ήταν αδύνατον να φύγουν.

Τα κινητά τους τηλέφωνα και οι άλλες ηλεκτρονικές τους συσκευές τους παραδόθηκαν αργότερα, αλλά όλες οι αποδείξεις της απαγωγής τους (όπως φωτογραφίες) είχαν διαγραφεί.

Την τρίτη ημέρα ενας-ένας όλοι οι δυτικοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν σε αίθουσα ξενοδοχείου όπου ένας αξιωματικός τους ζήτησε… συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, πριν τους ζητήσει να υπογράψουν έγγραφα στην αραβική γλώσσα, την οποία δεν καταλάβαιναν.

Μετά τους ρώτησαν πού ήθελαν να πάνε. Και αργότερα, πάλι ένας-ένας μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο, πέρασαν από τον έλεγχο ασφαλείας και επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο. Λίγα λεπτά πριν την απογείωση τους, τους επεστράφηκαν και τα διαβατήρια τους.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και νέα στοιχεία για την απαγωγή ενός άλλου διαφωνούντα: του πρίγκιπα Τούρκι μπιν Μπαντάρ, πρώην αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την αστυνόμευση της βασιλικής οικογένειας.

Φίλος του Τούρκι παρουσιάζει ένα σημείωμα που του είχε δώσει ο πρίγκιπας πριν την εξαφάνιση του το 2015, στο οποίο έγραφε τους φόβους του ότι θα πέσει θύμα απαγωγής ή δολοφονίας από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή από μέλη της ευρύτερης οικογένειας του.

Η εφημερίδα As Sabah του Μαρόκου είχε γράψει ότι τον Νοέμβριο του 2015, ο πρίγκιπας Τούρκι είχε συλληφθεί και ήταν υπό κράτηση στις φυλακές Sala, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το Μαρόκο και να επιστρέψει στην Γαλλία.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Τούρκι απελάθη στη Σαουδική Αραβία μετά από αίτημα των αρχών στο Ριάντ.

Στο BBC μιλάει και ο φίλος ενός τρίτου «εξαφανισμένου» πρίγκιπα, του Σαούντ μπιν Σαίφ αλ Νασρ, που λέει περίπου το ίδιο πράγμα: και αυτός ο πρίγκιπας φοβόταν ότι η κυβέρνηση της χώρας του είτε θα τον απαγάγει είτε θα τον δολοφονήσει για τις αντιπολιτευτικές του δραστηριότητες.

Το 2015 ένας Ρώσο-Ιταλός επιχειρηματίας πλησίασε τον πρίγκιπα Σαούντ με μια επαγγελματική πρόταση: να γίνει εταίρος του έναντι αμοιβής.

Ο επιχειρηματίας τον έπεισε να επιβιβαστεί σε ιδιωτικό αεροσκάφος για την Ιταλία προκειμένου να υπογραφεί επίσημα το συμβόλαιο συνεργασίας τους. Οπως και με τους άλλους δυο πρίγκιπες, ούτε αυτόν τον έχει δει κανείς έκτοτε. Τόσο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όσο και του Μαρόκου έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν.