Η Κύπρος σπεύδει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Εξήντα άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Αμυνα και το Τμήμα Δασών επρόκειτο να αναχωρήσουν το βράδυ της Τρίτης  για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες imagew-3.aspxκατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας «γύρω στις οκτώ απόψε αναχωρούν από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για την Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα 60 άτομα, από τρεις Υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική, Πολιτική Αμυνα και Τμήμα Δασών που θα συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι  οι τρεις ομάδες από 20 άτομα από κάθε Υπηρεσία θα πάρουν μαζί τους στην Ελλάδα τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό τους, ενώ δεν θα μεταφερθεί στην Αθήνα μηχανοκίνητος εξοπλισμός.

Με την άφιξη τους στην Αθήνα, συνέχισε «θα υπάρξει συνεννόηση με τις εκεί αρμόδιες Υπηρεσίες και θα πάρουν τις απαραίτητες οδηγίες αναφορικά με το μέρος που θα μεταφερθούν για να συνδράμουν στη κατάσβεση των πυρκαγιών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τράγκολας είπε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες μέρες θα χρειαστεί να παραμείνει στην Ελλάδα η ομάδα πυρόσβεσης».Πεζοπόρο τμήμα εξήντα ανδρών προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, είναι έτοιμη να στείλει η Κύπρος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Τόσκας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον  υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και συμφώνησαν όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου οι Κύπριοι πυροσβέστες να βρίσκονται στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή την ώρα υπάρχει επικοινωνία υπηρεσιακών παραγόντων και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες αλλά και ο καθορισμός των μετώπων όπου θα συνδράμουν οι κυπριακές δυνάμεις.

Εντω μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο αναζωπυρωμένες εστίες και συγκεκριμένα στο Μετόχι, σε μια χαράδρα μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου, και στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου. Μάλιστα στο Σαλαμίδι απειλούνται σπίτια από τις φλόγες γι’ αυτό και οι κάτοικοι απομακρύνονται από αυτά.