To ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών

Μετά  τη CYTA ακολουθεί η ΑΗΚ

«Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση ξεγέλασαν τη Βουλή» καταγγέλλει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ 

Την κάθετη αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή για να προχωρήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Εφορο Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η CYTA είναι ένας οργανισμός, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες πολύ υψηλού hom_Apergia-AHK423επιπέδου στον κυπριακό λαό “θεωρώ σε πάρα πολύ καλές τιμές και εάν του επιτρεπόταν οι τιμές θα ήταν ακόμα πιο προσιτές για τον κόσμο”, καθώς και ένας οργανισμός ο οποίος έχει στηρίξει διαχρονικά το κράτος. Σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο οργανισμός έχει δώσει στο κράτος από τα πλεονάσματα τα οποία διέθετε, 650 εκατ. ευρώ “τα οποία τώρα θα χαθούν και θα διοχετεύονται στις τσέπες κάποιων ιδιωτών”.

“Εχω πει στον κ. Ηροδότου ότι το ΑΚΕΛ θα διαφωνήσει έντονα με αυτή τη διαδικασία και θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή για να προχωρήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι “η αντίθεσή μας στρέφεται στις αποφάσεις της Κυβέρνησης”.cyta-greece

“Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση γενικότερα, ξεγέλασαν τότε την Βουλή. Ενώ έλεγαν ότι τα λεφτά αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας, σε δημόσια συνέντευξή του είπε ότι δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά από την ιδιωτικοποίηση της CYTA, είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο που είναι απαραίτητο να ληφθεί. Αυτό δείχνει ότι είναι καθαρά θέμα φιλοσοφίας και όχι ανάγκης την οποία έχει η οικονομία. Και με αυτή τη φιλοσοφία η οποία ξεπουλά τον εθνικό πλούτο στα χέρια κάποιων ιδιωτών και πολύ φοβούμαι και ξένων, που δεν θα έχουν καμία σχέση με την Κύπρο, εμείς ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε έντονα”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Είπε επίσης ότι ο ρόλος του κ. Ηροδότου είναι καθαρά εκτελεστικός, και θα κριθεί με βάση το πώς ακολουθούνται οι διαδικασίες με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα υπάρχει διαφάνεια» λέει ο Ηροδότου

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ηροδότου διέψευσε πληροφορίες ότι η αποτίμηση της CYTA ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

“Να διευκρινίσω ότι με έχουν ρωτήσει και τα κόμματα που έχω δει μέχρι τώρα και διάφοροι για το ποια είναι η ενδεχόμενη αποτίμηση της CYTA. Να διευκρινίσω ότι ούτε εγώ ούτε η Μονάδα έχει κάνει αποτίμηση, ούτε έχει δώσει ποτέ αριθμό, ούτε είναι ο ρόλος της να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό θα το κάνουν οι εμπειρογνώμονες. Εξάλλου, τα στοιχεία για να γίνει μια τέτοια αποτίμηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οπότε να περιμένουμε, όταν έρθουν οι εμπειρογνώμονες θα κάνουν τις αναλύσεις και όταν έρθει η ώρα ανάλογα με τις συνήθεις τακτικές αυτών των διαδικασιών τότε θα φανερώσουμε τουλάχιστον σε αυτούς που πρέπει να ξέρουν ποια η ενδεχόμενη αξία της CYTA”, είπε.

Σε σχέση με την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι τον ενημέρωσε για την δουλειά που έχει κάνει η μονάδα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τώρα, και πρόσθεσε ότι “ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και από πλευράς διαδικασιών λαμβάνουμε τις ανησυχίες υπόψη και έχω υποσχεθεί στον κ. Κυπριανού, όπως και στα άλλα κόμματα και στις συντεχνίες, ότι θα υπάρχει διαφάνεια και θα ενημερώνουμε πώς προχωρούν οι διαδικασίες σε τακτά διαστήματα ή όποτε υπάρχει κάτι νεότερο”.

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθούν τα νομοσχέδια είπε ότι έχει ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος για την πρόσληψη συμβούλων που συμπεριλαμβάνει και νομικούς συμβούλους.

“Το πρώτο πράγμα που θα τους ζητηθεί να κάνουν θα είναι να κοιτάξουν ακριβώς τι αλλαγές θα χρειαστούν για τα νομοθετήματα, πόσο καιρό θα πάρει και μόλις έχουμε αυτές τις πληροφορίες από τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες θα ενημερώσουμε όλα τα κόμματα για να έχουν υπόψη τους πότε θα πάνε στη Βουλή”, είπε ο κ. Ηροδότου.

Ερωτηθείς ποιοί οργανισμοί ακολουθούν μετά τη CYTA, είπε ότι με βάση το μνημόνιο, τα επόμενα βήματα είναι διαγωνισμός για σύμβουλο προκειμένου να γίνει μελέτη για την ΑΗΚ και επίσης να γίνει μελέτη για την κρατική περιουσία.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι η κρατική περιουσία αφορά συγκεκριμένη περιουσία που  έχει προσδιοριστεί για αποκρατικοποιήσεις.

Για το ίδιο θέμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η επιλογή της περιουσίας έγινε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.