Απόρρητο έγγραφο Κίσινγκερ αποκαλύπτει την ανάμιξη ΗΠΑ στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου

Απόρρητο έγγραφο του αμερικανικού State Department που δημοσιεύει το mignatiou.com  αποκαλύπτει  (επιβεβαιώνει όλα όσα γνωρίζουμε για τον βρόμικο ρόλο των ΗΠΑ και την ανάμιξη τους στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974. Αποκαλύπτει επίσης ότι η Τουρκία από τότε επεδίωκε την διχοτόμηση και την μη ύπαρξη κεντρικής εξουσίας στο νησί και ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ άμεσα ή έμμεσα οργάνωσαν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.Kissinger

Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες του Χ.Κίσινγκερ με τον τότε πρεσβευτή του Ισραήλ και τόν τότε Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιγκάλ Αλλόν.

Κατά την διάρκεια της απόρρητης αυτής συνομιλίας ο Κίσιγκερ ομολογεί, ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση και αποκαλύπτει από τότε ότι οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να υπάρχει κεντρική εξουσία. Στόχος είναι ένα κατόνομα κράτος με δύο ξεχωριστά και φυλετικά κρατίδια.

Ο Κίσιγκερ στη συζήτηση αναφέρει ότι ότι «δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, στο πραγματικό ισοζύγιο δυνάμεων, πόσες είναι οι τουρκικές δυνάμεις» στην Κύπρο εννοώντας προφανώς την εγγύτητα του νησιού στην τουρκική ενδοχώρα και ότι ανα πάσα στιγμή θα μπορεί η Τουρκία να μεταφέρει δυνάμεις.

Ο Χ.Κίσιγκερ ισχυρίζεται ότι δεν έχει επιρροή στον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας αλλά κανείς δεν το πιστεύει διότι σε άλλα έγγραφα της εποχής αναφέρεται η στενή τους σχέση και ότι ο Ετσεβίτ θεωρούσε τον Κίσινγκερ ένα είδος δασκάλου του.

Αναφέρει ο Κίσιγκερ στην παρατήρηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ότι «ο Μακάριος ήταν εδώ», εννοώντας στην Ουάσιγκτον, ότι «δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια»

Ο Μακάριος είχε πάει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είχε συναντήσει τον Χένρι Κίσιγκερ, ο οποίος -δια του εκπροσώπου του- προσπάθησε να τον δεχθεί ως Αρχιεπίσκοπο, όχι ως Πρόεδρο της Κύπρου!

Λέγοντας ότι δεν θα γυρίσει πίσω εννοούσε προφανώς ως πρόεδρος άρα γνώριζε ότι θα υπάρξει διχοτόμηση του νησιού (άλλο ότι ο σχεδιασμός δεν βγήκε ακριβώς έτσι καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά επισήμως αναγνωρίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία)

Βέβαια, ο Μακάριος επέστρεψε στο νησί, τον Δεκέμβριο του 1974, και ο Κίσιγκερ αναγκάστηκε να τον συναντήσει μερικές φορές ως Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο.

Ο τότε πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, αναφέρει στη διάρκεια της συνάντησης ότι οι Άραβες διαδίδουν ότι το Εβραϊκό Κράτος βρίσκεται πισω από το πραξικόπημα, εναντίον του Μακάριου, για να απαντήσει ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Γιγκάλ Αλλον: «Αυτό διευκολύνει τα πράγματα για την Αμερική», εννοώντας ότι δεν θα κατηγορείται η δύναμη που οργάνωσε το πραξικόπημα, δηλαδή η Αμερική.

Τότε ο Κίσινγκερ απάντησε: «Δεν βλάφτει να έχει κανείς φήμη για δυνατότα που δεν διαθέτει»

Ακολουθεί το κείμενο του απόρρητου εγγράφου, που «απελευθέρωσε» η CIA: ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟΡΡΗΤΟ-ΝΑ ΜΗΝ ΦΩΤΟΤΥΠΗΘΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Γιγκάλ Αλλόν, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σίμκα Ντίνιτζ, πρέσβυς Ισραήλ στις ΗΠΑ Δρ. Χένρι Α. Κίσιγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και βοηθός του προέδρου Νίξον για Θέματα Εθνικής Ασφαλείας Άλφρεντ Λ. Άθερτον, Τζούνιορ, Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για υποθέσεις Μέσης Ανατολής και Νοτίου Ασίας Πήτερ Ρόντμαν, μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ΗΠΑ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Ιουλίου, 1974, 3.00-3.18 μμ ΤΟΠΟΣ: Γραφείο Υπουργού, Υπουργείο Εξωτερικών [Παραμένουν για σύντομο διάστημα μόνον οι φωτογράφοι, και μετά απέρχονται}
Δρ. Κίσιγκερ: Μόλις έκαμαν μια συμφωνία, οι Έλληνες και οι Τούρκοι.
Υπουργός Αλλόν: Τι αφορά;
Δρ. Κίσιγκερ: Μια κατάπαυση πυρός, και την έναρξη πολιτικών συνομιλιών σε μερικές εβδομάδες.
Υπουργός Αλλόν: Οπότε δεν θα προστεθούν [αποβιβαστούν] και άλλα Τουρκικά στρατεύματα;
Δρ. Κίσιγκερ: Η ουσία των διανοουμένων και των υφισταμένων μου εδώ, σε επίπεδο κάτω του Βοηθού ΥΠΕΞ, είναι να εστιάζονται σε λάθος πρόβλημα. Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα με ήθελαν να χτυπάω τους Έλληνες. Τα ίδια άτομα αυτή την εβδομάδα με θέλουν να χτυπώ τους Τούρκους. Δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, στο πραγματικό ισοζύγιο δυνάμεων, πόσες είναι οι Τουρκικές δυνάμεις εκεί. Ήταν σίγουρο ότι θα έφταναν σε συμφωνία. Δεν είχε κανένα νόημα να αναλωθεί η συμφωνία σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
Υπουργός Αλλόν: Έχουμε ένα προσωπικό πρόβλημα: ο Σαμψών ζητά να γίνουν δεκτές από το Ισραήλ η γυναίκα του και η οικογένειά του, σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
Δρ. Κίσιγκερ: Θα το έκανα.
Υπουργός Αλλόν: Δεν θα αναστατώσει τους Τούρκους;
Δρ. Κίσιγκερ: Έχω μιλήσει [πολλές φορές] με τον Ετσεβίτ.
Υπουργός Αλλόν: Είναι [παλιός] φοιτητής σου.
Δρ. Κίσιγκερ: Έχω τόση επιρροή πάνω του όση και επάνω σε σένα! Αν επιθυμείς, δεν έχω πρόβλημα να πω στον Ετσεβίτ ότι μου έχεις μιλήσει.
Υπουργός Αλλόν: Ο Μακάριος ήταν εδώ;
Δρ. Κίσιγκερ: Δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια.
Υπουργός Αλλόν: Τι θέλουν οι Τούρκοι;
Δρ. Κίσιγκερ: Διχοτόμηση πρώτα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει κεντρική εξουσία. (Συνεχίζει για το αίτημα της οικογένειας Σαμψών): Απλά δεν είναι στη φύση του Ισραήλ να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε μια γυναίκα και στα παιδιά [κάποιου]. Δεν θα έχετε καθόλου κέρδος, και οριακά μόνον προβλήματα. Ρόυ, τι νομίζεις;
Κος Άθερτον: Η λέξη-κλειδί είναι οριακά.
Υπουργός Αλλόν: Θα στείλω ένα μήνυμα στον Ετσεβίτ.
Δρ. Κίσιγκερ: Αν θες το κάνω και εγώ. Γιατί διάλεξαν εσένα;
Πρέσβυς Ντίνιτζ: Οι Άραβες διαδίδουν ότι εμείς είμαστε [η δύναμη] πίσω από το πραξικόπημα.
Υπουργός Αλλον: Αυτό διευκολύνει τα πράγματα για την Αμερική.
Δρ. Κίσιγκερ: Δεν βλάφτει να έχει κανείς φήμη για δυνατότητες που δεν διαθέτει (γέλια). Πρέσβυς Ντίνιτζ: ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ.
Δρ. Κίσιγκερ: Γιατί δεν πάμε ο Γιγκάλ και εγώ στο πίσω δωμάτιο ώστε να μιλήσουμε ως καθηγητής και φοιτητής;
Υπουργός Γιαλόν: Καλώς (Οι υπουργοί Κίσσιγκερ και Αλλόν συζήτησαν για σύντομο διάστημα στο εσωτερικό γραφείο του υπουργού για περίπου τρία λεπτά, 3.15-3.18 μμ. Μετά βγήκαν από το εσωτερικό γραφείο ώστε να ξεκινήσει η μεγαλύτερη σύσκεψη στην Αίθουσα Συσκέψεων, η οποία και άρχισε στις 3.20 μμ).