Τουρκία:Καρατομήθηκαν οι αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας

Η αιφνιδιαστική καρατόμηση των τριών Αρχηγών (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) η οποία αποφασίστηκε εκτάκτως στο σημερινό imagewΑνώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) της Τουρκίας , προκάλεσε νέα αναστάτωση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ  νέος Αρχηγός Στρατού τοποθετείται ο μέχρι πρότινος Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής στρατηγός Yaşar Güler, νέος Αρχηγός του Ναυτικού ο αντιναύαρχος  Adnan Özbal και νέος Αρχηγός της Αεροπορίας ο αντιπτέραρχος Hasan Küçükakyüz.

Το ΑΣΣΤ συγκαλείται κάθε δύο χρόνια  και στην συνεδρίαση που διήρκεσε τέσσερις ώρες προέδρευε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τζανικλί, και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στη  σημασία του αγώνα που δίνει η Τουρκία στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η αυξανόμενη αστάθεια στις χώρες που βρίσκονται στα νότια σύνορά μας, όπως επίσης και η έλλειψη κυβερνήσεων και οι εμφύλιοι πόλεμοι θέτουν σε τεράστια απειλή τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι οι συνταγματικές αλλαγές, που επικυρώθηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα θα επιτρέψουν στο τουρκικό κράτος να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις εν μέσω των συγκρούσεων στην περιοχή.

Αναμένεται η γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου, που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες και σημαντικές προαγωγές απλών αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν είχαν πιθανότητες προαγωγής, αλλά λόγω της “ηρωικής” τους στάσης πέρυσι στο πραξικόπημα αναμένεται να ανταμειφθούν φέτος με βαθμούς.

Όπως αναφέρεται  ο Τούρκος πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο σήμερα στα μέλη του YAS στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.

Στο συμβούλιο μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος και τις συνταγματικές αλλαγές υπάρχουν πλέον  περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες και βουλευτές ενώ ο ρόλος του Στρατού είναι καθαρά υποβαθμισμένος. Στην προηγούμενη σύνθεσή του παρόντες ήταν μόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας.

Τώρα τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι σε θέση να δίνουν απευθείας διαταγές στο στράτευμα χωρίς προηγούμενη έγκριση.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου αναμένεται να προωθηθούν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τελική έγκριση.

Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το κύμα διώξεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τώρα βλέπουν τους αρχηγούς των τριών κλάδων που τοποθετήθηκαν μόλις πέρυσι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος να «καρατομούνται».

Η ενέργεια  αυτή του Ερντογάν  ερμηνεύεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους αρχηγούς των ΕΔ ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο με τις έντονες διαφωνίες των ΗΠΑ για το άνοιγμα που κάνει προς την ρωσική πλευρά και  την επικείμενη αγορά των S-400.