Τουρκία:”Πουλημένη δικαιοσύνη” φώναζαν διαδηλωτές

“Δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη” είναι το σλόγκαν που φώναζαν εκατοντάδες άτομα έξω από το δικαστήριο στην Τουρκία, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση του δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους και στελέχη της “Τζουμχουριέτ” σύμφωνα με την οποία εφτά από αυτούς είναι ελεύθεροι υπό περιορισμούς και τέσσερις θα συνεχίσουν 570_368_2017-07-25-17886-f0204b5b-9cc4-416e-bea7-bbb87e5ad622να κρατούνται.

Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν επίσης συνθήματα όπως “Ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί φιμωθεί”, “Κάτω ο δεσποτισμός, ζήτω η ελευθερία”, “Μην σιωπάς, φώναξε, η ελευθερία του τύπου είναι δικαίωμα”.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αυξήθηκαν στο χώρο έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος είναι εξ εκείνων που θα συνεχίσει να κρατείται δήλωσε πως η σημερινή απόφαση τους λέει ότι θα τους κάνουν να γονατίσουν. “Όλοι οι ζορμπάδες με όλους τους ανθρώπους τους αυτής της οργάνωσης να γνωρίζουν ότι εγώ σκύβω μόνο για να φιλήσω το χέρι της μητέρας μου και θα συνεχίσω το ίδιο και από δω και πέρα”, ανέφερε.

Η μητέρα του Αχμέτ Σικ δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι “οπωσδήποτε δεν υπάρχει δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη είναι πουλημένη. Αν υπήρχε εδώ κράτος δικαίου ο γιος μου δεν θα ήταν μέσα. Είμαι όρθια, ο Αλλάχ να τους τιμωρήσει. Ζήτω η δικαιοσύνη, ζήτω η ελευθερία. Τα δικαστήρια θα πέσουν να τους πλακώσουν”.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ξεχωριστά ότι θα μελετηθεί η υπεράσπιση του Αχμέτ Σικ ενώπιον του δικαστηρίου για να διερευνηθεί εάν διέπραξε ποινικό αδίκημα κατά την ομιλία του.