Με 57 ψήφους υπέρ η Κ.Ε.ΑΚΕΛ πρόκρινε τον Στ.Μαλά υποψήφιο στις προεδρικές

Η υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη συγκέντρωσε μόνο 19 ψήφους

 

Υστερα από πολύωρη συζήτηση με διάφορες προτάσεις για υποψηφίους οι οποίες δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφία , η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ενέκρινε με 57 ψήφους υπέρ  (από σύνολο 82 μελών που συμμετείχαν) cache_728x3000_analog_medium_417481_237130_2272017τον Δρα Σταύρο Μαλά για υποφήφιο που θα υποστηρίξει το κόμμα στις προεδρικές του 2018.Αλλη υποψηφιότητα που προτάθηκε από τρία  μέλη του Π.Γ. (Τουμάζο Τσελεπή, Αριστο Δαμιανού και Αριστοφάνη Γεωργίου ) ήταν του γνωστού δικηγόρου   Αχιλλέα Δημητριάδη που  συγκέντρωσε μόνο 19 ψήφους.Τέσσερις τήρησαν αποχή ενώ 2 δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία. 

Προτάσεις  για να μην ληφθεί τελεσίδη απόφαση στη σημερινή ολομέλεια και για να ξαναγίνουν διαβουλεύσεις για κομματικό υποψήφιο απορρίφθηκαν.

Μια πρόταση να τεθούν στη λίστα των υποψηφίων τρεις πρώην Γ.Γ. της ΕΔΟΝ ( Στεφανος Στεφάνου, Γ.Λουκαίδης και Ελένη Μαύρου) δεν θεωρήθηκε σοβαρή και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Αισθηση προκάλεσε δήλωση του Γ.Γ. της Κ.Ε. Αντρου Κυπριανού προς την ολομέλεια να μην ξανα μπουν σε περιπέτειες του τύπου Μάικ Σπανού επιχειρώντας να μετακυλήσει   τις ευθύνες  της Γραμματείας για το στραπάτσο και το μπάχαλο που ακολούθησε  στην ολομέλεια της Κ.Ε.Είναι γνωστό άλλωστε πως μόνο 2-3 μέλη της Γραμματείας του κόμματος   είχαν διαβουλεύσεις με τον επιχειρηματία και είχαν προτείνει την υποψηφιότητα Σπανού τόσο στο Π.Γ.όσο και στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Ετσι αποφασίσθηκε να προτείνουν στην κομματική βάση μόνο την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά ενώ το πρόγραμμα θα αποφασισθεί αργότερα.Οι συνεδριάσεις των ΚΟΒΑ θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και μετά θα ακολουθήσει  η εκλογική  παγκύπρια συνδιάσκεψη.

Το ΑΚΕΛ αμέσως μετά την ολομέλεια εξέδωσε μια  λακωνική στην οποία αναφέρεται:

Σε διάλογο με τον Σταύρο Μαλά ενόψει των προεδρικών εκλογών, εισέρχεται το ΑΚΕΛ με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε όπως εισέλθει σε διάλογο με τον Σταύρο Μαλά, για να διερευνήσει τις δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας μαζί του ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Κεντρική Γραμματεία του ΑΚΕΛ να προωθήσει την υλοποίηση της απόφασης.

Ο Σταύρος Μαλάς, γενετιστής στο επάγγελμα, διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας (2011-2012). Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές που διεξήχθηκαν το Φεβρουάριο του 2013 ήταν υποψήφιος με το ΑΚΕΛ και στο δεύτερο γύρο έλαβε 175.267 ψήφους .

Από το Facebook η απάντηση Μαλά

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έγραψε, «Μπροστά στην ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή, για ένα μέλλον που θα ανοίγει ορίζοντες και θα δίνει ελπίδα στη νέα γενιά, για μια νέα πολιτική πρόταση μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς, θα καταθέσω τη δική μου πρόταση, τις δικές μου σκέψεις και το δικό μου πλαίσιο. Στόχος η επίτευξη προγραμματικής σύγκλισης με το ΑΚΕΛ το οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά και η διεύρυνση του διαλόγου με όλη την κοινωνία. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν».