Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολιάζει δηλώσεις του Τζον Κόνιγκ για το Μπαρμπαρός

Ούτε οι αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, που είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο ΡΙΚ ότι το Μπαρμπαρός παραβιάζει τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ήταν ικανές να αλλάξουν την πάγια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.CNA_M38dd02717e064ff6b77d80b854ca9e55

Κληθείς να απαντήσει αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμερίζεται την άποψη του Αμερικανού πρέσβη, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου, Jeff Rathke, δήλωσε ότι δεν έχει δει τη δήλωση και δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω.

«Μιλήσαμε γι’ αυτό επί μακρόν εδώ μέσα. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι φυσικοί της πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».