Η Βρετανία αναγνωρίζει τώρα ότι πρέπει να πληρώσει την Ε.Ε. για το «Brexit»

Η Βρετανία αναγνώρισε για πρώτη φορά εγγράφως ότι θα πρέπει να καταβάλει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αποχωρεί από την ΕΕ, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει μια διαμάχη για τον λεγόμενο «λογαριασμό Brexit» της χώρας.D030049507A296FD1A8B3B34AD16F4ED

Το ύψος του ποσού φυσικά είναι άλλο ζήτημα: Ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον είχε πει προ ημερών πως η ΕΕ ζητά «εκβιαστικά υψηλό» ποσό, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως η ενδεδειγμένη απάντηση στα όσα ζητούν οι «27» είναι «σφυρίξτε μας».

Όπως ανέφερε σε γραπτή της δήλωση στο βρετανικό Κοινοβούλιο η αναπληρώτρια υπουργός για το Brexit Τζόις Ανιλέι, «η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι θα εργαστούμε με την ΕΕ για να καθοριστεί μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτους-μέλους που αποχωρεί».

Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα η «οικονομική διευθέτηση» με την ΕΕ. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρεώσεις προς την ΕΕ, και η ΕΕ υποχρεώσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα επιβιώσουν της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου – και αυτά χρειάζεται να επιλυθούν».

Ενώ η γλώσσα της δήλωσης είναι λιτή, είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία αναγνωρίζει γραπτώς την ανάγκη να υπάρξει μια οικονομική διευθέτηση, επισημαίνει το Bloomberg.