35 έρευνες κατά της αστυνομικής βίας στο Αμβούργο της G20

Ο δήμαρχος του Αμβούργου -που βρίσκεται υπό σφοδρή κριτική μετά το χάος κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20- έχει επανειλημμένα αποκλείσει να σημειώθηκαν περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας: Τώρα ωστόσο ανοίγουν έρευνες σε βάρος αστυνομικών για την στάση τους κατά τη διάρκεια τις ημέρες της Συνόδου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή. ADC271E5CFA89F8EA618F616C99F0DD2

Οι φάκελοι φτάνουν τους 35, αριθμός που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (27) η κατηγορία είναι πρόκληση σωματικής βλάβης.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η αστυνομική παρουσία στην χανσεατική πόλη ήταν εκτεταμένη και οι εικόνες από τα σφοδρά επεισόδια κάθε νύχτα (πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος αλλά και αφού είχε ολοκληρωθεί) απασχολούσαν για ημέρες τη Γερμανία.

Από νωρίς ωστόσο υπήρξαν και αναφορές για «υπερβολική αντίδραση» της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά, αφού είχε αρχίσει να κοπάζει η συζήτηση στα μέσα της εβδομάδας, ομάδα καταστηματαρχών της περιοχής που έγιναν τα επεισόδια (όπου και βρίσκεται η διαδημότερη κατάληψη της Γερμανίας) έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επιρρίπτουν «εντελώς δυσανάλογη» στάση της αστυνομίας.

«Ναι, βλέπαμε τζαμαρίες να σπάνε, παρκόμετρα να ξηλώνονται, ΑΤΜ να καταστρέφονται […] αλλά βλέπαμε επίσης πώς για πολλές μέρες στη σειρά γινόταν χρήση με το παραμικρό, εντελώς δυσανάλογα, αντλιών νερού» αναφέρει η ανακοίνωση, που συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα.