Σχόλια κομμάτων για το διάγγελμα του προέδρου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την πολιτικη του Προέδρου Ανστασιάδη στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης, κάνοντας λάθος εκτιμήσεις, προχώρησε σε επικίνδυνες υποχωρήσεις, τις οποίες δεν αποδέχονται οι ελληνοκύπριοι, αφού οδηγούν σε μία μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση.imagew

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωη του αναφερει:

“Η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Αναστασιάδη, επιβεβαίωσε δυστυχώς την πλήρη αποτυχία της πολιτικής του στο Κυπριακό, παρά την απέλπιδα προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί για το αδιέξοδο που έχει προκύψει.

Η πραγματικότητα την οποία ο κ. Αναστασιάδης, είτε αρνείται είτε αδυνατεί να αναγνωρίσει, είναι – δυστυχώς – ξεκάθαρη:

Η πενταμερής του Κραν Μοντάνα ήταν μια παταγώδης αποτυχία αφού η Τουρκία πήρε τις νέες επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και πέτυχε το αδιέξοδο το οποίο επεδίωκε χωρίς να της χρεωθεί οποιαδήποτε ευθύνη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κήρυξε αδιέξοδο με μια κακή για την πλευρά μας δήλωση και την επόμενη μέρα δεν δίστασε να δώσει συγχαρητήρια στον κ. Ερντογάν για την δήθεν «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας.
Ο κ. Αναστασιάδης, κάνοντας λάθος εκτιμήσεις, προχώρησε σε επικίνδυνες υποχωρήσεις, τις οποίες δεν αποδέχονται οι ελληνοκύπριοι, αφού οδηγούν σε μία μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση.

Χτες βράδυ ο κ. Αναστασιάδης όφειλε να εξηγήσει:

Γιατί και πως  ξεγελάστηκε από την Τουρκία και έκανε νέες, απαράδεκτες υποχωρήσεις χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα.
Γιατί παραχώρησε  τον πρώτο λόγο στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων, σε μελλοντική υπό τ/κ διοίκηση περιοχή.
Γιατί αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία απορρίπτουν οι ελληνοκύπριοι.
Γιατί  έδωσε Βέτο στους Τουρκοκύπριους μέσω της απαραίτητης θετικής ψήφου για όλες τις αποφάσεις.
Γιατί  χάρισε στα 80 εκατομμύρια Τούρκους την ελεύθερη έλευση στο νησί, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές.
Γιατί  πρότεινε την ύπαρξη Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη που ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθεί.

Δυστυχώς,  αντί ο κ. Αναστασιάδης να εξηγήσει όλα αυτά, επιχείρησε να αποκρύψει τις υποχωρήσεις του και σπατάλησε τον τηλεοπτικό χρόνο σε ασάφειες, αοριστολογίες, ειρωνείες και αντιφάσεις.

Το ακόμα χειρότερο, είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν απέσυρε  τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του,  αλλά επιμένει σε αυτές, δηλώνοντας ότι παραμένουν στο τραπέζι αν η Τουρκία εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Η πολιτική Αναστασιάδη απέτυχε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται νέα στρατηγική και  η εφαρμογή της νέας στρατηγικής χρειάζεται νέο Πρόεδρο.”

 

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της σημειώνει:
“Από στο ψεσινό διάγγελμα επιβεβαιώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εναλλακτική πρόταση.

Αναμφίβολα η κατάρρευση των συνομιλιών ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί.

Η στάση και η συμπεριφορά τους στο Κραν Μοντάνα ήταν προβλέψιμη και αποσκοπούσε είτε στην άσκηση πίεσης στην πλευρά μας για πρόσθετες παραχωρήσεις στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και κύρια της διακυβέρνησης, χωρίς οι ίδιοι να προβούν σε παραχωρήσεις και απεμπόληση «δικαιωμάτων», ή εάν αυτό δεν ήτα δυνατόν, σε κατάρρευση της διαδικασίας και επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας για να συνεχίσει η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Στο ψεσινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση αφού αποδεδειγμένα δεν εκτίμησε σωστά και δεν αντιμετώπισε με επάρκεια την Τουρκική τακτική.

Η πενταμερής διάσκεψη ήταν δεδομένη καθώς επίσης και σειρά αδικαιολόγητων υποχωρήσεων οι οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνουν τελικά στο τραπέζι ως κεκτημένο της Τουρκικής πλευράς. Συγκεκριμένα:

η αντικατάσταση και όχι η πλήρης κατάργηση των συνθηκών εγγύησής και συμμαχίας ,
η παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων και μετά την εφαρμογή της λύσης,
το ότι δεν ξεκαθαρίζεται αν η παραμονή τους έχει καταληκτική ημερομηνία η αναθεώρηση
η εκ περιτροπής προεδρία και οι θητείες 2:1,
η περαιτέρω αριθμητική εξίσωση στην διακυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων και η θετική ψήφος όπου αυτό δεν θα ισχύσει,
η νομιμοποίηση του πρώτου λόγου των παράνομων εποίκων σφετεριστών των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά και η αναγνώριση ότι αυτό θα ισχύσει σε κάποιο ποσοστό και επί περιουσιών που θα βρίσκονται στις υπό επιστροφή περιοχές,
η αποδοχή συζήτησης των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και η εξίσωσή τους με τους Έλληνες υπηκόους, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναλογία που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί,
η παρουσία Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα στην ουσία επιβεβαίωσε την πλήρη αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλων όσων την έχουν υποστηρίξει.

Την ίδια στιγμή θα έπρεπε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υποστηρικτές αυτής της γραμμής να προχωρήσουν και σε αυτοκριτική για τις επιλογές τους και επιτέλους να απαντήσουν εάν εξακολουθούν να μοιράζονται τα ίδια οράματα με τον κ. Ακιντζί, τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, με στόχο την επίτευξη δημοκρατικής και βιώσιμής λύσης στο κυπριακό.

Από στο ψεσινό διάγγελμα επιβεβαιώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εναλλακτική πρόταση.

Τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής και τακτικής όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όπως η ΕΔΕΚ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εισηγείται.”

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη στη δική του ανακοίνση αναφέρει:

“Η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου απέδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και δεν δύναται να  αξιολογήσει σωστά τα αποτελέσματα της θλιβερής πενταμερούς στο Κραν Μοντάνα.
Παρασυρόμενος σε ένα αγώνα αυτοδικαίωσης, της αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένης πολιτικής του, αρνείται πεισματικά να δει την πραγματικότητα που βλέπουν άπαντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό:

  • Η Τουρκία κεφαλαιοποίησε τις νέες επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, οδήγησε τη διαδικασία σε αδιέξοδο, και όχι μόνο δεν της επιρρίφθηκαν ευθύνες αλλά επιβραβεύεται για τη στάση της.
  • Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι οι υποχωρήσεις του στις εσωτερικές πτυχές, θα είναι σημείο εκκίνησης για την τουρκική πλευρά στην επόμενη διαπραγμάτευση. Με τις απαιτήσεις των Τούρκων να είναι πλέον ακόμη περισσότερες. Όταν ο ίδιος ισχυρίσθηκε χθες ότι η πρόταση του είναι στο τραπέζι εάν η Τουρκία υποχωρήσει στο κεφάλαιο Ασφάλεια – Εγγυήσεις, πώς αλήθεια απέσυρε την πρόταση του, και πώς θα απεγκλωβιστούμε από αυτήν;
  • Μετά τους χειρισμούς του η Τουρκία μιλά ήδη για Σχέδιο Β και Γ, και θέλει να ξεφύγει ακόμη και από τις παραμέτρους του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομολόγησε χθες ότι ξεγελάστηκε από την Τουρκία και από κύκλους που δεν κατονόμασε, οι οποίοι όπως είπε επέμεναν  ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει θετική κίνηση. Εμείς τον προειδοποιήσαμε και γραπτώς για αυτή την πολιτική αφέλεια. Τα έδωσε όλα για να αγοράσει ελπίδα. Παραβίασε όλες τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στα ζητήματα εσωτερικών πτυχών (εκ περιτροπής προεδρία, θετική ψήφος και βέτο στους Τ/κ, 4 ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, δικαιώματα των «χρηστών» των προσφυγικών περιουσιών κ.α.), για να διατηρήσει δήθεν τις «κόκκινες γραμμές» στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.
Αυτά έπρεπε να εξηγήσει χθες στον κυπριακό λαό, αλλά επιμελώς απέφυγε να το πράξει.
Αντί αυτού, κάλεσε τους Τ/κ να αποφασίσουν εάν θέλουν να είναι μέρος του κυπριακού κράτους ή της Τουρκίας.
Καταλαβαίνει άραγε ότι έτσι δίνει δικαίωμα χωριστής αυτοδιάθεσης στους Τ/κ; Ποια εδάφη θα πάρει η Τουρκία εάν οι Τ/κ αποφασίσουν ένωση με την Τουρκία; Τους πρόσφυγες μας τους ρώτησε;”

Οικολόγοι


Στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι αναφέρουν:

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη χθεσινή ενημέρωση τόσο του Εθνικού Συμβουλίου, όσο και του Κυπριακού λαού έκανε σαφείς, τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, που οδήγησαν και στο ναυάγιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε, η τουρκική πλευρά παρέμεινε ανυποχώρητη στο θέμα της διατήρησης εγγυητικού ρόλου και επεμβατικού δικαιώματος.

Ασφαλώς οι Τούρκοι γνώριζαν πως τέτοιες απαιτήσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο από τον Κυπριακό λαό, αλλά και από κανένα σύγχρονο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα σχέδιο συμφωνίας δε μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν μετατρέπει ένα κράτος σε προτεκτοράτο ξένης χώρας. Στο σημείο αυτό μάλιστα, θέλουμε να προσυπογράψουμε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, πως έχει πλέον φτάσει η ώρα οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι να επιλέξουν, με ποιον ενδιαφέρονται να συνδιαμορφώσουν τη λύση για την πατρίδα μας.

Την ίδια ώρα όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε στη χθεσινή του δημοσιογραφική διάσκεψη να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι είναι έτοιμος να επανακαταθέσει τις προτάσεις του για εκ Περιτροπής Προεδρία, παραχώρηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, αλλά και του συνόλου της τοποθέτησής του, εάν η Τουρκία επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις παραμέτρους που έθεσε ο κ. Γκουτέρες. Η λογική “τα δίνω όλα, υπό την προϋπόθεση ότι…”που δοκιμάστηκε στο Κραν Μοντάνα και έφερε αδιέξοδο, επαναλαμβάνεται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να στραφεί κατά της Τουρκίας, αλλά από τις πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον, φαίνεται ότι ούτε αυτό καταφέρνει να πετύχει.

“Δε μπορείς να περιμένεις να φτάσεις σε άλλο αποτέλεσμα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία” είπε ο Αϊνστάιν, ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.”