Σιζόπουλος:Ο Πρόεδρος έκανε περαιτέρω υποχωρήσεις και δεν αξιοποίησε το Εθνικό

 

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, imagewοι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά και οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε η  Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποσύρει τις προτάσεις που είχε κάνει στο Κραν Μοντάνα, η κ. Βασιλειάδου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους έχει ενημερώσει περί απόσυρσης των προτάσεών του, αλλά “οι προθέσεις παραμένουν στο τραπέζι και πλέον έχουμε αποκαλύψει το βάθος των προθέσεών μας σε σχέση με τα διάφορα θέματα τα οποία έχουν τεθεί”. Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι και στην περίπτωση που η Τουρκία “επανέλθει αυτή τη στιγμή αποδεχόμενη απόσυρση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων, απόσυρση στρατού, είναι έτοιμος να επαναφέρει τις προτάσεις του”.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε, παράλληλα, πως ο μόνος ένοχος για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα είναι η Τουρκία, η οποία, όπως είπε, “κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία”.

Η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δεν είχαμε ευκαιρία να εκφράσουμε απόψεις. Οι θέσεις και τοποθετήσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “εμείς παρόλες τις έντονες διαφωνίες μας και για την πενταμερή και για τον γενικότερο χειρισμό που έγινε μέχρι σήμερα, ήμασταν στο Κραν Μοντάνα και προσπαθήσαμε να αποσοβήσουμε τα χειρότερα. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα”, είπε η κ. Βασιλειάδου.

Είπε πως “δυστυχώς και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε έξω και αυτή τη φορά όσον αφορά τη στάση του Ακιντζί και τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα. Βεβαίως, ασφαλώς, και σίγουρα ο μόνος ένοχος είναι η Τουρκία για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα. Και η Τουρκία κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία”.

Εμείς όμως, πρόσθεσε, “θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει. Δεν θα πρέπει να κόψουμε το δρόμο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά με νέο σχεδιασμό, μέσα από διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεων, νέα στρατηγική, νέα στρατηγική”.