Τσίπρας-Γιλντιρίμ, συμφώνησαν πως δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος για να μεταβούν στη Γενεύη


Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αθήνας, συμφώνησαν ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες στην Ελβετία, αλλά παρόλα αυτά, είπαν, έστω και η μικρή αυτή πρόοδος πρέπει να αποτελέσει βάση για τη συνέχιση της προσπάθειας, ιδίως με την επάνοδο την Πέμπτη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διαπραγμάτευση.imagew

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, το βράδυ της Τετάρτης, και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε μόνο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Επισήμανε ακόμα ότι αναφέρεται σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, “χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα”.

Οι δύο ηγέτες, λέει το Μαξίμου, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά τη σημερινή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.Για το καυτό θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας μίλησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες βράδυ για το Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολού. Οπως σημειώνει, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Οπως αναφέρεται, και  οι δυο τόνισαν για άλλη μια φορά την υποστήριξη τους σε μια μόνιμη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων.