Παντούφλες, κούκλες, παιγνίδια, περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

 

 


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

  • 1. Γυναικεία παπούτσια με την επωνυμία «CHETTO» και με κωδικό 16505. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

  • 2. Ανδρικά παπούτσια με την επωνυμία «Guimaraes» και με κωδικό 6036. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

  • 3. Ανδρικά παπούτσια με την επωνυμία «CRUBE» και με κωδικούς 6046 και 6037. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.


  • 4. Γυναικεία παπούτσια με την επωνυμία «Enplus» και με κωδικό R1601-1. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

  • 5. Αθλητικά γάντια με την επωνυμία «TaylorMade» και με κωδικό B1117719. Το προϊόν είναι κατασκευασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες , εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

  • 6. Παιδικό σκοινάκι με την επωνυμία «ADAR» με κωδικό 994701. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 7. Καθαριστικό τζαμιών με την επωνυμία «Prolix» και με κωδικό 6201. Το προϊόν είναι πολωνικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και είναι επικίνδυνο καθώς δεν έχει την προβλεπόμενη επισήμανση στην συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης καθώς και το απαραίτητο πώμα ασφαλείας.

  • 8. Aυτοκινητάκι με την επωνυμία «WLtoys» και με κωδικό 12428.Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι ταξινομούνται είτε ως καρκινογόνοι είτε ως μεταλλαξιογόνοι και τοξικοί για την αναπαραγωγή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

  • 9. Παιδική κούκλα ονομασίας «Fashion girl» και με κωδικό 825. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 10. Παιδική κούκλα επωνυμίας «QING XING», με κωδικό No.0901. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 11. Παιδική κούκλα ονομασίας «The Girl`s House», με κωδικό No.Ν86. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 12. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Guangda / Mega Creative», με κωδικό 364250. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 13. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Bilbo», με κωδικό No.345. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 14. Παιδική κούκλα ονομασίας «Sparkle girl», με κωδικό No.6669. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 15. Τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι επωνυμίας «Hua Dong» με κωδικό 6568-322. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι ταξινομούνται είτε ως καρκινογόνοι είτε ως μεταλλαξιογόνοι και τοξικοί για την αναπαραγωγή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

  • 16. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Happy Day», με κωδικό NGHG410519. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

  • 17. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Diversity Fashion», με κωδικό 391. Το προϊόν το οποίο πιθανόν είναι αντιγραφή, είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λετονίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.