Ο Ερντογαν εκβιάζει τις ΗΠΑ

Δεν θα συμμετάσχει στο Συνασπισμό  αν δεν

ικανοποιηθούν οι όροι  της Αγκυρας  εναντίον του Ασσαντ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους τους οποίους είχε θέσει η Άγκυρα ώστε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό.erntogan1

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αρχίσει μια περιοδεία στην Αφρική, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι ο συνασπισμός «δεν έχει λάβει τα μέτρα τα οποία είχαμε ζητήσει».

Η τουρκική κυβέρνηση ζητούσε ιδίως από την Ουάσινγκτον να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον της κυβερνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για τους πρόσφυγες, καθώς και μια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων.

Ο κ. Ερντογάν απαίτησε από τον διεθνή συνασπισμό «να λάβει τώρα μέτρα όσον αφορά την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό» του ΕΣΣ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ότι η χώρα του δεν θα συμμετέχει πλέον στον συνασπισμό εάν οι όροι τους οποίους έχει θέσει δεν ικανοποιηθούν. «Προφανώς η Τουρκία θα διατηρήσει τη θέση της ως το τέλος αυτής της διαδικασίας», επέμεινε.

Ο κ. Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή ενώ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζον Άλεν επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για τα μέσα και τους τρόπους «για να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ι.Κ.», σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή συνεισφορά της Άγκυρας στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος δρα εναντίον του Ι.Κ., το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, είναι ότι επέτρεψε σε Κούρδους μαχητές από το Ιράκ να διέλθουν από το έδαφος και τα σύνορά της για να απωθήσουν την έφοδο των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη Κομπάνι.