Τουρκία:Ανασύρθηκαν οι σοροί 10 ανθρακωρύχων

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν και ανέσυραν τις σορούς συνολικά των 10 από τους 18 εργαζόμενους οι οποίοι αγνοούνταν σε ένα ανθρακωρυχείο στο νότιο τμήμα της Τουρκίας από τα τέλη του Οκτωβρίου, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.tourkiaanthra_3

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο είχαν παγιδευτεί την 28η Οκτωβρίου σε μια στοά του ορυχείου στην Ερμενέκ, σε βάθος μεγαλύτερο από 300 μέτρα, όταν αυτή άρχισε να πλημμυρίζει με μεγάλη ταχύτητα. Τη στιγμή του δυστυχήματος εργάζονταν στη στοά 34 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνον οι 16 πρόλαβαν να ξεφύγουν πριν η στοά πλημμυρίσει εντελώς.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλληφθεί οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστροφή, η οποία εκτιμάται ότι προκλήθηκε λόγω του ότι μια κοντινή, εγκαταλελειμμένη στοά χρησιμοποιείτο για την απορροή των υδάτων και —αφού παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για αυτό, αγνοήθηκαν— οι ποσότητες νερού πλημμύρισαν τη στοά όπου γίνονταν εργασίες.

Το δυστύχημα τροφοδότησε εκ νέου την σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση η οποία συνεχίζεται στην Τουρκία όσον αφορά την εργασιακή ασφάλεια, ειδικά των εργαζόμενων σε ορυχεία, παρά το νόμο που είχε προωθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση μετά το δυστύχημα στη Σόμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποσχέθηκε να προωθήσει «πολύ σύντομα» και νέες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους εργασίας μετά το νέο δυστύχημα στο ορυχείο στην Ερμενέκ.

Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).