Της Κύπρου ποιός το λύνει το κουβάρι…

 

Για τους Κύπριους η λύση, όχι για τους ξένους επενδυτές κα  Ντόχερτι!

Πίσω από τα λόγια κρύβονται οι λεπτομέρειες.Ενίοτε  και οι υποχθόνοιες σκέψεις ή κακόβουλοι σχεδιασμοί…η βουλιμία

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

για την επόμενη μέρα που εν τη ρύμη του λόγου δραπετεύουν   αποκαλύπτοντας  εν μέρει τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα των παρασκηνιακών κινήσεων.

Διαβάζοντας  τις δηλώσεις της αμερικανίδας πρέσβειρας, την παραμονη της διάσκεψης για το κυπριακό, γίνεται αντιληπτό  στο βάθος, ποιά ειναι η έγνοια των αρπακτικών που βάλθηκαν να κλείσουν το κυπριακό ,αγνοώντας κάθε αρχή δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα   του λαού της Κύπρου να αποφασίζει για το μέλλον του, να ζει στον τόπο του χωρίς μεσολαβητές, επιτηρητές ή εργολάβους  …κηδειών.

Η κα Ντόχερτι αφού χαρακτήρισε  τη διάσκεψη για το Κυπριακό στο  Κραν Μοντανά ως «την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για επίλυση του Κυπριακού,(ξέχασε το σχέδιο Ανάν για το οποίο οι ομοιδεάτες της  μας απειλούσαν πως είναι η τελευταία μας ευκαιρία)  υπέδειξε με νόημα, ότι «η ώρα της δράσης θα είναι αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αφού είπε πολλά και διάφορα η πρέσβειρα των ΗΠΑ. μίλησε και για την ταμπακιέρα:

“Οι εταιρείες πετρελαίων προτιμούν ένα σταθερό και αξιόπιστο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για να μειώσουν το ρίσκο και να κάνουν σχεδιασμούς για το μέλλον. Είναι σημαντικό για την Κύπρο να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να έχουν όφελος από τις επενδύσεις τους», σημείωσε.

Η Κύπρος, είπε , έχει καταστεί ένας αυξανόμενα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, για εταιρείες και το 2016 ήταν ένας πολύ σημαντικός χρόνος σε ό,τι αφορά εξασφάλιση επενδύσεων από τις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στη Hard Rock International and ExxonMobil, American-Hellenic Hull. Στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου,που όπως είπε, είναι «ισχυρές και ενισχύονται, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός και σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή.»

«Οι επενδυτές προτιμούν να μεταφέρουν τα λεφτά τους και το ταλέντο τους εκεί όπου υπάρχει μειωμένο πολιτικό ρίσκο και αυξημένη βεβαιότητα,» πρόσθεσε.

Μας έδωσε και συμβουλές η κα Κάθλιν πως να ξεγυμνωθούμε δηλαδή  και άλλο, και να κάνουμε περισσότερες παραχωρήσεις . “Η κάθε διαπραγμάτευση-είπε- πάντοτε καταλήγει σε ανταλλαγές (trade offs) και κάλεσε όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινή πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού…

«Και βεβαίως, κατέληξε η κα πρέσβειρα ,την παραμονή της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, … οι επενδυτές αναμένεται θα ενδιαφερθούν να έρθουν στο νησί σε περίπτωση επανένωσης».

Πιο ξεκάθαρη έστω και με τη γλώσσα της διπλωματίας δεν θα μπορουσε να ήταν η κ.Ντόχερτι.

Απο τον Μον Πελεράν στο Κραν Μοντανά

Ο στόχος και στη δεύτερη Διάσκεψη στο Ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά (που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη στον Μον Πελεράν) είναι η αναζήτηση συμβιβασμού πάνω σ’ ένα διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο.Και αυτά μέσα στο γενικότερο κάδρο  της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου  φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ολοι όσοι θέλουν να κρατούν όρθια την μνήμη τους, θα θυμούνται  πριν μερικούς μήνες , όταν η κα Ντόχερτι,  είχε μεταβεί στα κατεχόμενα και συναγελάζετο με τους στρατηγούς και διοικητές του κατοχικού στρατού στη δεξίωξη για την επέτειο της ανακήρυξης  του ψευδοκράτους.

Για  συμβιβασμούς μίλησε και εκείνος ο ανάλγητος ο Βρετανός ΥΠΕΞ , ο οποίος όπως θα θυμόμαστε μόλις ανάλαβε υπουργός Εξωτερικών μετά το Brexit , έτρεξε πρώτα στην Τουρκία.Και για να καλμάρει τον νευρικό Ερντογάν είπε και το αμίμητο  πως: “το πρώτο του πλυντήριο που αγόρασε για το απίτι του ήταν τουρκικής κατασκευής ….και αποδείχθηκε πολύ καλό.”

Βέβαια ο κ. Μπόρις Τζόνσον δεν είναι για οικοσυσκευές που πήγε στην Τουρκία για να συνομιλήσει με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου.Στη σκακιέρα δεσπόζουσα θέση είχε η Κύπρος και το κουβάρι του παρασκηνίου που περιπλέκεται με τόσους παίκτες να διεκδικούν το μεγαλύτερο μερτικό του θηράματος.

Παρηγοριά στον άρρωστο

Τα περί «διεθνούς δικαίου» είναι «παρηγοριά στον άρρωστο».Αυτό που κρίνει είναι η δύναμη του ισχυρότερου, οι συσχετισμοί δυνάμεων. Το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο έχει ενταφιαστεί για την Κύπρο προπολλού όπως και τα διάφορα ψηφισματα των Ην.Εθνών τα οποία δυστυχώς υπάρχουν και Κύπριοι πολιτικοί που θέλουν να ξεχνούν.Και δεν το  καταλαμβαίνουν ‘η το ξέρουν και το αποκρύβουν πως  αυτό που μεθοδεύεται   είναι μια <<λύση>> η οποία θα εξυπηρετεί τα γνωστά γεράκια που γυροφέρνουν πάνω από το θήραμα τους.

Δεν υπάρχει λαός που να επιθυμεί λύση του εθνικού του προβλήματος όσο ο Κυπριακός.Δεν υπάρχει λαός στη  επικράτεια της Ευρώπης που να μην ξεγελάστηκε να μην υπονομεύτηκε και να μην καταπροδώθηκε όσο ο Κυπριακός.Και αντι να σταθούμε όλοι: δεξιοί αριστεροί , κόκκινοι ,βένετοι,πράσινοι ως ένα γρανιτένιο τείχος για να σώσουμε ότι σώζεται άλλοι κοιτούν προς δυσμάς ,άλλοι αφελέστατα ελπίζουν στην φιλευσπλαχνία του νεοσουλτάνου Ερντογάν και αλλοι φλερτάρουν με τα αμερικανοβρετανικά σχέδια.

 

Της Κύπρου ποιός το λύνει το κουβάρι ….Ποιός θα διασφαλίσει για την άλλη τη γενιά να ξεφύγει από τα στενά και τους “κανόνες” που μας εχουν δέσει ως σύγχρονους Οδυσσείς με τους αργυραμοιβούς να παίζουν την τύχη μας  στα ζάρια;

Μόνο ο λαός μπορεί μπορεί ν’ αντισταθεί .Φτανει να βγάλει το βουλοκέρι για να ακούσει καθαρά το θανατηφόρο νανούρισμα  των σειρήνων.

(28/6/2017)

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου στην εφ. ΣΗΜΕΡΙΝΗ