Δεν ενήργησε παράνομα, λέει ο Υπ.Δικαιοσύνης

Eνοχλημένος από την καταπελτική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο Υπ.Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επιχειρεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες τ7088ad124b1615f0d7f092891aeb0e2fου στην υπόθεση Παναγιώτη Νεοκλέους, υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες, στις οποίες προέβη τόσο ο Υπουργός όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Διεύθυνση των Φυλακών ήταν  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρονται τα πιο κάτω:

“Λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς στελεχών του ΑΚΕΛ, όπου αμφισβητούνται οι αρμοδιότητες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κρίνεται σκόπιμο για σκοπούς διευκρίνισης και απάντησης σε όσα έχουν λεχθεί, να δοθεί στη δημοσιότητα η χθεσινή (29 Ιουνίου 2017) τοποθέτησή του, όπως έγινε στο πλαίσιο παρουσίασης του θέματος της μεταφοράς του καταδικασθέντος Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Οπως σημειώνεται, “στην τοποθέτηση παρουσιάζονται οι αρμοδιότητες εποπτείας που έχει ο Υπουργός σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο των Φυλακών και όλες οι ενέργειες, στις οποίες προέβη τόσο ο Υπουργός όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης των Φυλακών, οι οποίες επεξηγούνται αναλυτικά, στη βάση αποφάσεων Δικαστηρίων, με σχετικές παραπομπές και το σκεπτικό των αποφάσεων”.

“Περαιτέρω, καταγράφονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των ασθενών/κρατουμένων, το σκεπτικό και η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ιατροσυμβουλίου που να εξετάζει και να αποφασίζει επί των αιτημάτων των ατόμων που τελούν υπό κράτηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αρμοδιότητα του Ιατροσυμβουλίου να παραπέμπει κρατούμενο σε ιδιωτική κλινική και η διαδικασία για κήρυξη χώρου φυλακή”, προστίθεται. Στην ανακοίνωση επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο.

Αναφέρεται ακόμη ότι κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Υπουργός τεκμηρίωσε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, πάντοτε καλόπιστα, όπως ο ίδιος ερμήνευσε και εφάρμοσε την σχετική νομοθεσία, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείτο μέχρι πρόσφατα, όπου το Ιατροσυμβούλιο καλείτο να αποφασίσει επί εξειδικευμένων ιατρικών θεραπειών και την παραπομπή κρατουμένων ασθενών σε ιδιωτική κλινική.

“Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση για παραπομπή του κρατούμενου λήφθηκε από τον Υπουργό και ότι ενήργησε παράνομα ή αναρμόδια ή καθ’ υπέρβαση εξουσίας. Συνεπώς, η επίκληση ποινικών ευθυνών συνιστούν πράξεις εντυπωσιασμού, προερχόμενες από αυτούς που ουδέποτε αναγνώρισαν τις ευθύνες τους κατά την διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ” καταλήγει η ανακοίνωση.