ΑΚΕΛ:Καταπέλτης για Υπ.Δικαιοσύνης η έκθεση Γ.Ελεγκτή για Νεοκλέους


<<Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα της μετακίνησης του κρατούμενου κ. Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο Αγωνιστών –και μάλιστα ionas_nicolaouστο πολυτελέστερο δωμάτιο του Ιδρύματος με υπνοδωμάτιο και σαλόνι όπως επισημαίνει η Έκθεση- είναι καταπέλτης και αποτελεί κόλαφο για τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου, για το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του, για το Ιατροσυμβούλιο, αλλά και για άλλους δημόσιους λειτουργούς.>>

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου,  για το θέμα μεταφοράς κατάδικου από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο Αγωνιστών:

<<Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται σε γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας (ημερ. 9.6.2017) η οποία διαπιστώνει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για τη μεταφορά του κρατούμενου κ. Νεοκλέους σε δωμάτιο στο Μέλαθρο, όσο και για την παραπομπή του σε ιδιωτική κλινική, είναι παράνομη (σελ. 22).

Διαπιστώνεται ότι η μεταφορά του εν λόγω κρατούμενου επιβλήθηκε στη Διεύθυνση των Φυλακών από παράτυπες παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Ιατροσυμβουλίου, ενώ είχε ζητηθεί και αναμενόταν γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την ενέργεια αυτή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αμφισβητεί και απορρίπτει τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Του Νομικού Συμβούλου του Προέδρου, της κυβέρνησης, των υπουργών. Πήρε βέβαια απαντήσεις από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας. Στη συζήτηση είπε αρχικά ότι δεν είχε ανάγκη από γνωμάτευση πριν ενεργήσει στο θέμα. Ακολούθως είπε ότι πήρε προφορική γνωμάτευση από το Γ. Εισαγγελέα και δεν χρειαζόταν άλλη γνωμάτευση. Μετά είπε ότι δεν γνώριζε ότι ζητήθηκε γνωμάτευση και ενήργησε. Όταν ήρθαν οι γνωματεύσεις διαφώνησε μαζί τους. Τα σχόλια στους πολίτες. Γι’ ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες πυροβολούν τους θεσμούς, και δη το νομικό τους σύμβουλο.

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφει πρωτοφανή και απίστευτα περιστατικά και γεγονότα που τεκμηριώνουν ότι επιχειρήθηκε και έγινε κατορθωτό με παρανομίες, παρατυπίες και υπερβάσεις εξουσιών, να μεταφερθεί ο κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής στις Φυλακές. Η μεταφορά του κρατούμενου έγινε παρά τη διαφωνία της Διευθύντριας των Φυλακών, που σύμφωνα με το Νόμο έχει την εξουσία να επιτρέπει τη μεταφορά κρατούμενου εκτός των Φυλακών. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η μεταφορά κρατούμενου εκτός φυλακών για σκοπούς ιατρικής περίθαλψης δεν επιτρέπεται να γίνει εκτός ορίων της ευρύτερης αστικής περιοχής της Λευκωσίας.

Το ιατροσυμβούλιο όμως αποφάνθηκε, χωρίς να κάνει καμία έρευνα, ότι μόνο ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στη Λεμεσό μπορεί να παρέχει θεραπεία,  τη στιγμή που ο ιατρικός λειτουργός των φυλακών λέει ότι στη Λευκωσία υπάρχουν γύρω στα είκοσι.

Μέσα σε πέντε βδομάδες έγιναν τέσσερα ιατροσυμβούλια με διαφοροποιήσεις, ασάφειες και αντιφάσεις στις αποφάσεις του για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου. Κατά τα άλλα πολλοί συμπολίτες μας περιμένουν μήνες ολόκληρους μέχρι να εξεταστούν από ιατροσυμβούλια για να τύχουν θεραπείας ή για να τους χορηγηθεί κάποιο φάρμακο. Οι κυβερνώντες φροντίζουν για τους λίγους φίλους τους και προνομιούχους.
Η προνομιακή μεταχείριση του κρατούμενου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Φυλακών θα κοστίσει στους φορολογούμενους πολίτες 270 χιλιάδες ευρώ.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μια μικρογραφία των όσων περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και στις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Ενόψει των όσων διαπιστώνονται στις σχετικές γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ενόψει όλων όσων αναδείχθηκαν στη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου, ζητούμε την άμεση παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου. Ο Υπουργός διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της ευνοϊκής μεταχείρισης κρατούμενου, που περιλαμβάνει παρανομίες, παρατυπίες, υπερβάσεις εξουσιών και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.>>

Το ΑΚΕΛ καλεί  τη Νομική Υπηρεσία να επιληφθεί του θέματος των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν για όλους όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο.
Τέλος Καλεί  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας <<να ενεργήσει προς αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος στη συντήρηση μιας κατάστασης που παραβιάζει τη νομιμότητα και πλήττει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.  >>