Διήμερη κράτηση δύο υπόπτων για συνέργεια στο φόνο του 22χρονου Αγγλοκύπριου

FONOS-MAXAIRI-200x200
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα διήμερης κράτησης εναντίον δύο ατόμων ενός 34χρονου και ενός 27χρονου από τη Λάρνακα για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνέργειας μετά τη διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή φόνου εκ προμελέτης του Μάϊκλ Αντονη Λούης Μηνά, που διαπράχθηκε στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα στις 16 Νοεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης προέκυψε μαρτυρία από τις εξετάσεις της Αστυνομίας ότι ο 17χρονος τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2014 βρισκόταν μαζί με τον 34χρονο.

Χθες Τρίτη ο 34χρονος εντοπίστηκε από την Αστυνομία στο σπίτι του και ανακρινόμενος γραπτώς παραδέχθηκε τη γνωριμία του με τον 17χρονο αλλά αρνήθηκε ότι συναντήθηκε μαζί του δίνοντας μάλιστα ορισμένα στοιχεία αναφορικά με τις κινήσεις του από τις 15 – 16 Νοεμβρίου.

Η Αστυνομία έλαβε επίσης πληροφορία ότι από τα μεσάνυχτα της 15/11/2014 μέχρι τα ξημερώματα της 16/11/2014 ο 17χρονος κυκλοφορούσε στη Λάρνακα με το αυτοκίνητο του 27χρονου. Χθες ο ύποπτος εντοπίστηκε στο σπίτι του και προφορικά παραδέχθηκε ότι γνωρίζει λεπτομέρειες για τις κινήσεις του 17χρονου πριν και μετά τη διάπραξη του φόνου αναφέροντας μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο 34χρονος ήταν μαζί του.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο 27χρονος στις δέκα το βράδυ της 15/11/2014 πήγε στο σπίτι του 34χρονου όπου βρισκόταν μαζί με τον 17χρονο ο οποίος είχε στη κατοχή του ένα μαχαίρι το οποίο και περιέγραψε. Μέχρι τα μεσάνυχτα ο 17χρονος τους έλεγε για τις διαφορές που είχε με τον 22χρονο και ότι ήθελε να τον εντοπίσει για να «λογαριαστούν». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του 27χρονου τόσο ο ίδιος όσο και ο 34χρονος προσπάθησαν να ηρεμήσουν και να αποτρέψουν τον 17χρονο από του να συναντηθεί με το θύμα.

Μετά από βόλτες σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας με το αυτοκίνητο του 26χρονου, γύρω στις 04.00 το πρωί της 16ης Νοεμβρίου, ο 17χρονος υπέδειξε στους άλλους δύο να σταθμεύσουν το όχημα στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα από την πολυκατοικία που διέμενε ο 22χρονος. Μετά από περίπου μία ώρα είδαν ένα αυτοκίνητο να εισέρχεται στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας του θύματος και αμέσως σχεδόν ο 17χρονος πήγε εντός του χώρου στάθμευσης.

Ο 27χρονος παρέμεινε όπως είπε, στο σημείο που βρισκόταν όπου, λόγω του σκότους που υπήρχε ακόμα, έβλεπε τη φιγούρα του 17χρονου και ενός άλλου άνδρα που είχε κατεβεί από το αυτοκίνητο να βρίσκονται σε απόσταση περίπου μισού μέτρου. Όπως ανέφερε ο 27χρονος , πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα, άκουσε μια δυνατή κραυγή και είδε τον 17χρονο να τρέχει και να μπαίνει στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου φωνάζοντας «πα να φύουμεν, πα να φύουμεν, νομίζω εσκότωσα τον».

Ο 34χρονος έφυγε από την περιοχή πεζός ενώ ο 27χρονος παρ’ όλο που όπως ανέφερε στην Αστυνομία, θύμωσε και λογομάχησε με τον 17χρονο γι αυτό που ανέφερε ότι έκανε και του ζητούσε να κατέβει από το αυτοκίνητο του, τελικά έφυγαν από τη περιοχή με τον ανήλικο να κρατά μαζί του το μαχαίρι, το φονικό δηλαδή όπλο.

Ακολούθως ο 27χρονος οδήγησε το αυτοκίνητο του έξω από το σπίτι του 34χρονου και όταν στάθμευσε το όχημα, ο 17χρονος κατέβηκε από αυτό και άρχισε να σκάβει στο έδαφος δίπλα στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει. Ο 17χρονος ζήτησε από τον 27χρονο να τον μεταφέρει στο σπίτι του αλλά αυτός αρνήθηκε και του ζήτησε να πάει να συναντήσει τον 34χρονο στην εκκλησία όπου είπε ότι θα πήγαινε όταν έφυγε πεζός από το σημείο του φόνου.

Ο 27χρονος ανέφερε ακόμα στην Αστυνομία, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο πως όταν έμαθαν ότι το θύμα πέθανε, συναντήθηκαν με τον 34χρονο και συμφώνησαν να μην αναφέρουν τίποτε σε κανένα εκτός εάν τους «πιάσει» η Αστυνομία οπότε θα έλεγαν τα όσα έζησαν.

Εξάλλου στη δική του κατάθεση ο 34χρονος ανέφερε ότι γύρω στα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου 2014 τον επισκέφθηκαν σπίτι του ο 27χρονος και ο 17χρονος όπου κουβέντιαζαν και έπιναν μπύρες. Είπε ακόμα ότι είδε τον 17χρονο να έχει το μαχαίρι στο πόδι του και να παίζει με αυτό χωρίς όμως να τους αναφέρει γιατί το είχε μαζί του. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου αποφάσισαν να πάνε περίπατο με το αυτοκίνητο του 27χρονου και ο 17χρονος τους οδήγησε στο πάρκο δίπλα από την πολυκατοικία όπου διαπράχθηκε ο φόνος.

Είπε ακόμα ότι ενώ κάθονταν στο παγκάκι, ένα αυτοκίνητο μπήκε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας και ο 17χρονος σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το όχημα. Ακουσε μάλιστα όπως είπε τον 17χρονο να φωνάζει «ρε» και τον άγνωστο άνδρα να απαντά «ήντα που ρε». Τότε είδε όπως ανέφερε, δύο σκιές να πλησιάζουν η μία την άλλη και την ίδια ώρα άκουσε ένα σλάκ, όπως είπε σαν δυνατή «πατσαρκά» και άκουσε το άλλο άτομο να βογκά.

Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στην Αστυνομία «ούλλος ο καφκάς που είδε, ήταν μια φατσιά που έδωκεν» ο 17χρονος, προσθέτοντας πως δεν φαντάστηκε ότι έγινε κάτι σοβαρό και ξεκίνησε να πάει σπίτι του πεζός.

Είπε ακόμα ότι ενώ περπατούσε τον πήρε τηλέφωνο ο 17χρονος του είπε «ρε εκλώτσησε τη σίκλα» και του ανέφερε ότι βρισκόταν έξω από το σπίτι του και ότι ήθελε βοήθεια. Ο 34χρονος ανέφερε πως δεν τον πίστεψε και του είπε πως αν ήθελε να τον συναντήσει να πάει να βρει στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία του ο 34χρονος διαπίστωσε τι έγινε το μεσημέρι της ίδιας μέρας όταν είπαν για το φόνο στις ειδήσεις.

Ζητώντας την προσωποκράτηση των δύο υπόπτων ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση σχετίζεται άμεσα με την διάπραξη του πιο σοβαρού κακουργήματος, της διάπραξης του φόνου εκ προμελέτης.

Πρόσθεσε ότι θα ληφθούν γύρω στις 10 καταθέσεις που αφορούν το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο υπόπτων και πρόσωπα που είδαν τον 34χρονο αμέσως μετά τη διάπραξη του αδικήματος.

Επίσης θα ερευνηθεί και υποβληθεί στις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις το αυτοκίνητο του 26χρονου για να εντοπιστούν ίχνη αίματος, θα αποσταλούν για επιστημονικές εξετάσεις το γενετικό υλικό και τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων, θα γίνουν άλλες έρευνες για εντοπισμό τεκμηρίων, θα ζητηθεί διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δύο υπόπτων και θα ληφθούν πληροφορίες από τα κλειστά κυκλώματα των χώρων όπου κινήθηκαν οι δύο μαζί με τον 17χρονο.

Ο εξεταστής της υπόθεσης δικαιολογώντας το αίτημα της Αστυνομίας για διήμερη κράτηση των δύο είπε ακόμα ότι τυχόν απόλυση τους θα επηρεάσει το ανακριτικό έργο, αφού υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας ή και καταστροφής τεκμηρίων που αναζητούνται, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι δύο ύποπτοι να διαφύγουν στο εξωτερικό ή σε περιοχές που δεν ελέγχονται από τη Δημοκρατία.