Μια βδομάδα περιθώριο έδωσε η ΠΑΣΥΚΙ στον υπουργό Υγείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) έδωσε  ακόμα μία εβδομάδα χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Υγείας για να του δοθούν τα προσχέδια των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμόσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της συντεχνίας για λήψη περαιτέρω μέτρων.44-45-thumb-medium

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού είπε ότι κατά τη συνεδρία, το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ συζήτησε τις αποφάσεις των τοπικών συναντήσεων στα νοσοκομεία μετά το τέλος της χθεσινής δίωρης στάσης εργασίας και ποιο θα είναι το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κοντού είπε ότι το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ αποφάσισε ότι «όπως δείξανε τα πράγματα καλώς προέβηκαν στη στάση εργασίας, διότι σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τα ΜΜΕ ότι εμείς απεργούμε διότι θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε λόγο στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ, διότι με το παρόν και το μέλλον πως θα λειτουργήσουν τα νοσηλευτήρια και ποια θα είναι η θέση των γιατρών, τα οποία θα εξυπηρετούν τους ασθενείς».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς γιατρούς δεν θα έχουν νοσηλευτήρια. Δε θα κάνουμε τα νοσηλευτήρια χωρίς γιατρούς. Τα νοσηλευτήρια με τους γιατρούς για τους ασθενείς. Τα υπόλοιπα τέσσερα αιτήματα των γιατρών που λέγαμε από την αρχή, βεβαίως και υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά αυτά άρχισαν από τον Ιούλιο του 2014. Δεν μας έλυσε κανένα από τα τέσσερα ζητήματα, όμως τα έχει χρονολογικά ταξινομήσει προς λύση» ανέφερε.

«Μας εξασφάλισε κάποια χρήματα για τις υπερωρίες του χρόνου και ως εδώ. Τώρα άλλαξαν τα δεδομένα. Θα πάνε στη Βουλή να ψηφιστούν. Εδώ σε έξι μήνες θα αρχίσουν να δουλεύουν οι γενικοί γιατροί και δεν ξέρουν με ποιο καθεστώς θα δουλέψουν, πως θα αμείβονται. Νομίζω δικαιούνται ο κάθε εργαζόμενος να ξέρει ποιο είναι το μέλλον του για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει ή να φύγει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν αποφασίσει κάποια επιπρόσθετα μέτρα, η κ. Κοντού είπε ότι θα δώσουν ακόμα μία εβδομάδα χρόνο για να τους δώσουν τα νομοσχέδια.

«Όχι να μας δώσουν τη μια μέρα τα νομοσχέδια και την άλλη να τα καταθέσουν στη Βουλή, γιατί δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε εμείς. Θέλουμε νομικό. Θέλουμε πίστωση χρόνου να τα ελέγξουμε, να τα δούμε, για να μπορούμε να κάνουμε και σωστές και εποικοδομητικές εισηγήσεις. Η συντεχνία έχει νομικό τον οποίο θα καλέσουμε και εν ανάγκη θα εργοδοτήσουμε και άλλο νομικό για να έχουμε σαφή άποψη επί των πάντων. Εγώ δεν είμαι νομικός για να αποφασίσω για το μέλλον των γιατρών. Είναι το μέλλον τους αυτό. Πρέπει να το δούμε με πολύ σύνεση και λεπτομέρεια. Δεν πρέπει να αδικήσω κανένα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα εφαρμόσουν την απόφαση της συνέλευσης της συντεχνίας για λήψη περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση που δεν τους δοθούν τα νομοσχέδια η κ. Κοντού απάντησε καταφατικά. «Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Κανείς δεν θέλει να φτάνει σε αυτά τα ακραία πράγματα», δήλωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι η συντεχνία δεν προσήλθε στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, η κ. Κοντού είπε: «Να κάνουμε διάλογο γιατί; Τον είδαμε δέκα φορές. Τι καταφέραμε από τον διάλογο; Να μας πει ο Υπουργός τι καταφέραμε; Πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί για κάποια πράγματα και να βρούμε λύσεις».