Αβάσιμοι και αστείοι ισχυρισμοί ότι το κούρεμα συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση

Η έκθεση  που δημοσιεύουν οι Νew York Times

  διέρρευσε από κυβερνητική πηγή της Κύπρου

Αβάσιμους και αστείους χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι  έκθεση  44 σελίδων για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, και την οποία «αποκάλυψαν»  οι New York Times «κατ’ αποκλειστικότητα» ενώ οι ίδιες πηγές δακτυλοδείχνουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη  η οποία διέρρευσε στην εν λόγω εφημερίδα την έκθεση  προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθυνες για το κούρεμα καθώς και τις ασήκωτες ευθύνες ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς  του πριν την κατάρρευση της Λαϊκής   τράπεζας.2013_06_18_02_12_17__7b3882b3f90a4e7eb5bdaeec7518963b

Και εγείρονται εύλογα ερωτήματα κατα πόσο η έκθεση αυτή διέρρευσε  απλά ως είδηση ή δημοσιεύτηκε ως πληρωμένη διαφήμιση.

Την εκθεση σύμφωνα  με τους Νew York Times « ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και  αποδίδει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στους προηγούμενους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει την έκθεση, την οποία συνοδεύουν σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία και η οποία συμπεραίνει ότι «η Λαϊκή δεν βρισκόταν στον αναπνευστήρα μόνο κατά την παραμονή των εκλογών, αλλά για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών», με αποτέλεσμα να στοιχίσει στους φορολογούμενους 1,8 δισ. Ευρώ, καθώς και ανείπωτες «παράπλευρες απώλειες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση με τίτλο «Πώς η κακοδιοίκηση μιας τράπεζας οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας», με την ένδειξη «Εμπιστευτική» και με αναγραφόμενη ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2014, κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση και τους δύο προηγούμενους Διοικητές της ΚΤΚ για συγκάλυψη των προβλημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο να εξασφαλιστεί η έκτακτη στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση βασίζεται σε «πολλές χιλιάδες επίσημων εγγράφων», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» και ότι «μετά το κούρεμα, η τράπεζα είχε λίγες ελπίδες να επιζήσει».

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τα προβλήματα της τράπεζας για να την κρατικοποιήσει, ενώ Ορφανίδης και Δημητριάδης παρέβλεψαν τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η τράπεζα είχε καταρρεύσει, ώστε να εξασφαλίσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ.

Οι NYT αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Ορφανίδης, όσο και ο κ. Δημητριάδης απορρίπτουν το βασικό ισχυρισμό της έκθεσης, ότι δηλαδή η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν έφερε αντίρρηση στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά τις συναντήσεις του με τους εταίρους της Ευρωζώνης, διότι οι απώλειες που θα συνεπάγονταν για την Λαϊκή θα του έδιναν την ευκαιρία να κρατικοποιήσει την τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, ο κ. Χριστόφιας φέρεται να λέει ότι «μπορεί και να την αγοράσω, να την κρατικοποιήσω. Το πρόβλημα είναι να βρεθούν τα χρήματα», καθώς και ότι «θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσουμε δάνειο».

Προστίθεται ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, όταν η Λαϊκή αποτάθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για έκτακτη βοήθεια το φθινόπωρο του 2011, οι καταθέτες απέσυραν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ ο δείκτης ρευστότητας είχε πέσει κάτω από το 4%, αντί του 20% που είναι το όριο.

«Όταν ο Ορφανίδης διαβεβαίωνε την ΕΚΤ ότι η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, η τράπεζα είχε χρεοκοπήσει», αναφέρεται στην έκθεση.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι η τράπεζα βρισκόταν σε τόσο κακή κατάσταση, που ο ελεγκτής της, η PriceWaterhouseCoopers, αρνήθηκε να υπογράψει τα αποτελέσματά της για το 2011, εκτός και αν λάμβανε επιστολή με εγγυήσεις της Κυβέρνησης, κάτι που έγινε.

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Λαϊκή στους συναδέλφους του στην ΕΚΤ, ενώ προστίθεται ότι προέβλεπε κέρδη 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2016 σε Κύπρο και Ελλάδα, τη στιγμή που, όπως σημειώνεται, κέρδη αυτής της τάξης δεν καταγράφηκαν ούτε κατά την περίοδο αιχμής, πριν από το 2010.

Όσον αφορά τον Πανίκο Δημητριάδη, η έκθεση του προσάπτει κατηγορίες, παράλληλα με τον κ. Ορφανίδη, ότι συμφώνησαν για το νομοσχέδιο που επέτρεπε το κούρεμα καταθέσεων, χωρίς να ενημερώσουν την νέα Κυβέρνηση επ` αυτού.

Σε δήλωσή του, προστίθεται, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της έκθεσης, ότι το κούρεμα είχε συμφωνηθεί πριν από τον Μάρτιο του 2013 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον ίδιο, «όχι μόνο αβάσιμο, αλλά και αστείο».

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε ενός σχεδίου για αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων της Λαϊκής, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει περαιτέρω δανεισμό, τηρώντας παράλληλα ενήμερο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

Δήλωση προέδρου Συμμαχίας πολιτών

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας  με σημερινή δήλωση  του αναφέρει  ότι « Απαιτείται άμεση διερεύνηση των στοιχείων που παρουσιάζουν και πάλι οι New York Times αναφορικά με τη συντήρηση στη ζωή της Λαϊκής με την υπερδιόγκωση του ELA. Αν αυτά ευσταθούν τότε δικαιώνεται η θέση που είχε εκφράσει η Συμμαχία Πολιτών αλλά και πάρα πολλοί ξένοι οικονομολόγοι, ότι δηλαδή μαζί με το κούρεμα καταθέσεων έπρεπε να κουρευτεί και ο ELA αφού η ευθύνη για την αύξηση του φαίνεται να ανήκει πρωτίστως στην ΕΚΤ.Δυστυχώς, αντ΄ αυτού οι Κυβερνητικοί χειρισμοί, οδήγησαν στη μεταφορά του ELA στην Τράπεζα Κύπρου με όλες τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις.
Επισημαίνει επίσης  πως ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουν ότι:
«. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας υπό την διοίκηση του Αθανάσιου Ορφανίδη να παραχωρήσει ELA στην Λαϊκή Τράπεζα υπό την ηγεσία Βγενόπουλου και Μπουλούτα τον Σεπτέμβριο του 2011 ύψους €490 εκ ήταν καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της οικονομικής κρίσης.
Τον Οκτώβριο του 2011 ένα μήνα μετά, ο ELA αυξήθηκε κατά €2 δις και τον Νοέμβριο του 2011 ένα μήνα μετά αυξήθηκε κατά €1.1 δις, σύνολο €3.3 δις. Τι πληροφόρηση είχε μπροστά του ο Αθανάσιος Ορφανίδης που δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο Λαϊκή είχε χρεοκοπήσει; Αυτό από μόνο του έπρεπε να σημάνει συναγερμό και να γίνει εκκαθάριση της Λαϊκής με τον διαχωρισμό της Λαϊκής στην Κύπρο, η οποία ήταν υγιής και την υπόλοιπή Λαϊκή στην οποία έπρεπε να γινόταν εκκαθάριση. Με την ανάληψη της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας από τον Πανίκο Δημητριάδη τον Μάιο του 2012, συνεχίστηκε η παραχώρηση ELA. Ο Πανίκος Δημητριάδης παρέλαβε την Λαϊκή με ELA €3.8 δις και την εξυγίανε με €9.2 δις με μέγιστο ποσό τα€9.9 δις τον Σεπτέμβριο του2012. Καίρια ευθύνη φέρει ο Πανίκος Δημητριάδης και για την παραχώρηση των €1.8 ομολόγων ως κεφάλαιο στην Λαϊκή Τράπεζα, κάνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ιδιοκτήτη της πιο αφερέγγυας τράπεζας της ΕΕ εκείνη την εποχή.»
Τέλος αναφέρει ότι είναι κάλπικη η τοποθέτηση ότι το κράτος απειλείτο από χρεοκοπία εάν η Λαϊκή έκλεινε και καλεί την Κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το όλο ζήτημα και να τεκμηριώσει τις ευθύνες της ΕΚΤ, του Γιούρογκρουπ και της Τρόικα, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους, προκάλεσαν ζημιά στην κυπριακή οικονομία ύψους περίπου 20 δις ευρώ που ισοδυναμεί με το 100 ΑΕΠ. Με αυτά τα στοιχεία η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει επανόρθωση της τιμωρητικής ζημιάς στην κυπριακή Οικονομία και να απαιτήσει σε πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια με ισόποσο ποσό.»

Βιάστηκαν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  έσπευσε να υιοθετήσει  το «αποκαλυπτικό» όπως το χαρκτηρίζει  δημοσίευμα των New York Times και σε ανακοίνωση του αναφέρει:«Δυστυχώς όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και η απόδοση ευθυνών στους πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη καθώς και στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την κατάρρευση της οικονομίας, έχουν διασύρει για ακόμα μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία.Και ενώ όλα αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων, για την οικονομική καταστροφή της χώρας.»