Εξι νεκροί από την πυρκαγιά στον 24ώρο πύργο Γκρέμφελ στο Λονδίνο

Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί  από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν της 1 τα ξημερώματα στον 24ώροφο Πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, κοντά στο Νότινγκ Χιλ.

Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες λόγω της πολύπλοκης επιχείρησης έρευνας που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες».1497425368143187_0

Για νεκρούς είχε μιλήσει για πρώτη φορά νωρίτερα εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κάνοντας λόγο για τη χειρότερη πυρκαγιά που είχε δει στα 29 χρόνια υπηρεσίας της.

Την ίδια ώρα σε νοσοκομεία της πόλης έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 50 τραυματίες, η κατάσταση της υγείας των οποίων παραμένει άγνωστη.

Τους φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών επιβεβαιώνει και η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν ο οποίος δήλωσε πως «πολλοί» από τους ενοίκους του κτηρίου αγνοούνται.londino-ktirio-fotlo_0

Η φωτιά στον «Πύργο της Κολάσεως» με τους 24 ορόφους (αρχικά είχε ανακοινωθεί πως είχε 27) ξέσπασε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο στον δεύτερο όροφο, την ώρα που σύμφωνα με τις αρχές μέσα στο κτήριο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα στις 00:55 (τοπική ώρα) και έφτασε επί τόπου, έξι λεπτά μετά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πολύ γρήγορα η φωτιά πήρε μεγάλη έκταση αν και στο σημείο βρέθηκαν 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από την πρώτη στιγμή αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για κραυγές που ακούγονταν από μέσα. «Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν “βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο”. Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian. Το BBC , αρκετή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μετέδιδε πως αυτόπτες μάρτυρες έβλεπαν στα παράθυρα ενοίκους του κτηρίου να ζητούν βοήθεια.

Ένοικος του κτηρίου που μίλησε σε δημοσιογράφους είπε ότι δεν είχε κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης προσθέτοντας ότι κατάλαβε τη φωτιά από τον καπνό στο διάδρομο έξω από το διαμέρισμά στο οποίο διέμενε στον 17ο όροφο του κτηρίου.1497427094440857

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κατασκευής 1974 Grenfell Tower των 120 διαμερισμάτων, όπου πιστεύεται ότι ζουν πάνω από 200 άνθρωποι.

Οι πυροσβέστες αρχικά καλούσαν τους ενοίκους να προσπαθήσουν να φύγουν ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες για να εμποδίσουν τον καπνό. Ζητούσαν επίσης από τους ενοίκους να φωτίζουν από τα παράθυρά τους με φακούς ή κινητά τηλέφωνα ώστε να δώσουν το στίγμα τους.

Πλέον ζητούν από οικείους των ενοίκων που μπορεί να έχουν επικοινωνία μαζί τους να μην περιμένουν άλλο και να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Διατυπώνονται φόβοι ότι το κτίριο έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά ώστε κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Οι αρχές κάνουν λόγο μέχρι στιγμής για τραυματίες με αναπνευστικά προβλήματα.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ενώ βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μακριά έχουν καλυφθεί από στάχτη.

Είχαν προειδοποιήσει  

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Κίνδυνος Κατάρρευσης 

Ακόμα οι αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των νεκρών και ψάχνουν μέσα στα αποκαϊδια για αγνοούμενους. Το έργο τους είναι δύσκολο και μάλιστα έχει κληθεί ειδικός για να εξετάσει την στατικότητα του κτιρίου αφού είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος κατάρρευσης!

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».