Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη της Γενεύης, συμφώνησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας και ο Ρώσος Πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι.Unknown-1 images

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το πρωί στα γραφεία του κόμματος και συζήτησαν το Κυπριακό αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι από τη στιγμή που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά για μοντέλα ασφάλειας που θα περιλαμβάνουν εμπλοκή του ΣΑ, τότε πρέπει τα μέλη του να συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Γενεύης, έστω και υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

«Αυτό κατά την άποψη μου διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου γιατί ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε σταθερούς φίλους οι οποίοι μπορούν να τηρήσουν στάση αρχών, στάση που να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο που εξυπηρετεί  τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου» είπε.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρέσβη εξέφρασε τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών, σε σχέση με τις προοπτικές για επιτυχία της Διάσκεψη της Γενεύης, δεδομένου, όπως είπε ότι «δεν διαβλέπω καμία ουσιαστική μετακίνηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης στα ουσιώδη ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας».

«Χαίρομαι γιατί η Ρωσία παραμένει σταθερή στις θέσεις της και από πλευράς μας θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προοπτική εμβάθυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την υποστήριξή του αναφορικά με τη συμμετοχή στη Γενεύη των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, λέγοντας ότι «αυτό είναι σπουδαίο για εμάς αλλά και για την Κύπρο». Είπε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει δίκαιη λύση χωρίς να είχε συμφέροντα «όπως άλλες χώρες».

«Εμείς υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού γιατί πραγματικά θέλουμε όλοι οι Κύπριοι να ζουν σε ειρήνη, σε ενιαίο κράτος, σε ευημερία. Αυτό είναι το μοναδικό μας ενδιαφέρον» κατέληξε ο κ. Οσάτσι.

Ο κ. Οσάτσι ρωτήθηκε εξάλλου σχετικά με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που αναφέρουν ότι η εντολή για τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στην Άγκυρα, δόθηκε από τα κατεχόμενα. «Σε αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα» είπε ο Πρέσβης, παραπέμποντας στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ. «Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για αυτό» κατέληξε.