Συνέδριο με θέμα: «Η Νέα Διεθνής Τάξη, η Επάνοδος του Έθνους Κράτους και η Σύγχρονη Γεωπολιτική»

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου (EMSI) διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Η Νέα Διεθνής Τάξη, η Επάνοδος του Έθνους Κράτους και η Σύγχρονη Γεωπολιτική». Στο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα συμμετέχουν διπλωμάτες και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.image002

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 18:15 ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, πρέσβης Mattew Kidd, με ομιλία με θέμα «Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit».

Το συνέδριο αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική ενότητα έχει ως τίτλο «Νέες Γεωπολιτικές Προοπτικές». Ο Patrick D. Connell, Επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας της Αμερικάνικης Πρεσβείας στη Λευκωσία θα αναπτύξει το θέμα «Σχέσεις Αμερικής – Ρωσίας και οι ευρύτερες επιπτώσεις» ενώ ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα μιλήσει για την κρίση στην ΕΕ και τη επόμενη μέρα.

Η δεύτερη θεματική τιτλοφορείται «Η Ανατολική Μεσόγειος και η Αναταραχή στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» με ομιλητές τον Stephane Cohen, Διευθυντή του Διπλωματικού προγράμματος «The Israel», ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Γεωπολιτικές στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή: Η Αποτυχία του Κράτους, η Ριζοσπαστικοποίηση και η Ισορροπία Δυνάμεων» και τον Δρ Πέτρο Σαββίδη, Λέκτορα Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος θα μιλήσει για τον ρόλο και τη θέση της Κύπρου στο νέο περιφερειακό περιβάλλον.

Η τρίτη θεματική έχει ως τίτλο «Η Υποχώρηση της Παγκοσμιοποίησης και η Επάνοδος του Κράτους Έθνους». Ομιλητές θα είναι ο Δρ Farid Mirbagheri, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο οποίος θα καταπιαστεί με το θέμα «Κατανοώντας το Brexit και την εκλογή Trump: επάνοδος του Έθνους Κράτους;» και ο Marat Yuldashev, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Από την Παγκοσμιοποίηση στην Περιφερειοποίηση: Κρίση και η αλλαγή περιγραμμάτων».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Ώρες συνεδρίου: Πέμπτη, 15 Ιουνίου από 18:00 – 19:45
Παρασκευή, 16 Ιουνίου από 09:30 – 12:30

Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22841600 ή/και στο cceia@unic.ac.cy.