Στις κάλπες σήμερα 46 εκατομ. Βρετανοί

 

Γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία, με τα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα να ανοίγουν στις 7 πμ τοπική ώρα (09:00 ώρα Κύπρου) και θα κλείσουν στις 10 μμ τοπικής ώρας (24:00 ώρα Κύπρου).Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.Unknown

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 02:00 ώρα Κύπρου, με την πλειοψηφία των 650 εκλογικών κέντρων να έχουν καταμετρηθεί μεταξύ 0500 και 0800 της Παρασκευής, ώρα Κύπρου. Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών  τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνετη επικράτησή τους.

Για τη Μέι η δυσκολία δεν είναι απλώς να κερδίσει, αλλά να ξεπεράσει κατά πολύ την πλειοψηφία των 12 βουλευτικών εδρών που είχε ο Συντηρητικός προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015. Μια μικρότερη μειοψηφία θα υπονομεύσει το κύρος της ενδοκομματικά καθώς και στις συνομιλίες με τους άλλους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

Τις παραμονές των σημερινών εκλογών, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέστρεψε στο βασικό προεκλογικό μήνυμά της ότι μόνο εκείνη μπορεί να καταφέρει μια συμφέρουσα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), αφήνοντας πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα ασφάλειας μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών.

Η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών σε πάνω από 17 έδρες που είναι σήμερα, πριν την έναρξη των συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.

Η προεκλογική της εκστρατεία όμως είχε αναπάντεχες ανατροπές – μια απότομη κάθοδο του άνετου προβαδίσματός της σε δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Οι δημοσκόποι συνεχίζουν να προβλέπουν τη νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι ισχυρισμοί για μία τεράστια πλειοψηφία άνω των 100 εδρών έχουν εξασθενίσει. Μια τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει το κόμμα της να προηγείται από μία έως 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι περισσότερες θεωρούν ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών της.

Παρά την κριτική για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το θέμα δεν φάνηκε να ωφελεί τον κύριο αντίπαλό της και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ψηφίσει εναντίον νομοθετημάτων που αφορούν την αντιτρομοκρατία και έχει εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για την επιθετική πολιτική της αστυνομίας στην αντιμετώπιση υπόπτων.

Μέι εναντίον Κόρμπιν

Χθες, παραμονές των εκλογών, η Μέι προσπάθησε να επαναφέρει την εκστρατεία της στο Brexit.

“Όσον αφορά τις εκλογές αύριο (σήμερα), νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας”, είπε σε ακροατήριο υποστηρικτών της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία.

“Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιόν εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη”, τόνισε.

Η Μέι έχει προσπαθήσει να χαρακτηρίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας (συνολικής αξίας 2,2 τρις ευρώ), και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της.

Ο Κόρμπιν, παλαίμαχος αριστερός, ο οποίος κέρδισε αναπάντεχα την ηγεσία των Εργατικών το 2015, έπειτα από τρεις δεκαετίες στο περιθώριο του κόμματος, έχει περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η οικονομία λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι Εργατικοί προτείνουν την οικοδόμηση μιας δικαιότερης κοινωνίας μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογούμενων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δις λιρών (288 δις ευρώ) σε υποδομές.

“Η επιλογή είναι πολύ απλή. Άλλα πέντε χρόνια μιας κυβέρνησης Τόρυ (Συντηρητικών), άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων”, είπε ο Κόρμπιν σε υποστηρικτές του στο Κόλγουιν Μπέι της βόρειας Ουαλίας, υπό τον ήχο επιφωνημάτων και χειροκροτημάτων.