Ξεκίνησε έρευνα ο Γ. Ελεγκτής για τη μεταφορά του κατάδικου Π.Νεοκλέους στο Μέλαθρο ΕΟΚΑ

Με οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο καταδικασθείς Παναγιώτης Νεοκλέους μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης(30/5) από τις Κεντρικές Φυλακές, imagew-1.aspxόπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, στο Ιατρικό Κέντρο `Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ` στην Παλώδια για νοσηλεία μετά από σχετική  γνωμάτευση Ιατροσυμβουλίου.

O Γενικός Ελεγκτής διέταξε έρευνα τοσο ια τις αποφάσεις των ιατροσυμβουλίων, όσο και για το κόστος της διαμόρφωσης χώρου στο Μέλαθρο για να δημιουρηγθεί ειδικό κελί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, με κανονιστική διοικητική πράξη, κήρυξε ως φυλακή το δωμάτιο υπ` αριθμόν 302 του εν λόγω Ιατρικού Κέντρου με σκοπό την κράτηση καταδίκων ή άλλων προσώπων κατόπιν διαταγής Δικαστηρίου ή άλλης νόμιμης εξουσιοδότησης. Ο κ. Νικολάου προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 26 Μαΐου, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι περί Φυλακών Νόμοι του 1996 έως 2016, άρθρο 3.

Οι όροι κράτησης του Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ  θα είναι οι ίδιοι που ισχύουν για τους κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές και για όσους νοσηλεύονται στο δωμάτιο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας το οποίο, επίσης, λειτουργεί ως φυλακή αναφέρει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο έγκυρη πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , ο Νεοκλέους θα μπορεί να δέχεται δέκα επισκέψεις τον μήνα κατά τις ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι(εκτός την Παρασκευή που δεν υπάρχουν επισκέψεις).

Θα έχει, επίσης, το δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, μετά από σχετική άδεια των δεσμοφυλάκων που θα τον φρουρούν και μόνο με πρόσωπα που βρίσκονται σε συγκεκριμένο κατάλογο, ο οποίος έχει τύχει εκ των προτέρων της έγκρισης των αρχών των Φυλακών.

Η σίτιση του θα γίνεται από την κουζίνα του Μελάθρου και θα απαγορεύεται η μεταφορά τροφίμων εκτός του Ιατρικού Κέντρου από τον οποιονδήποτε, όπως ισχύει και με τους κατάδικους στις κεντρικές Φυλακές. Θα μπορεί επίσης να παραγγέλλει τρόφιμα και άλλα είδη από την καντίνα των φυλακών με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου τα οποία θα του αποστέλλονται με τους δεσμοφύλακες.images-2

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά από αίτημα προς την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του κράτους, θα εγκατασταθούν κάμερες εντός και εκτός του δωματίου του Ιατρικού κέντρου για σκοπούς παρακολούθησης του τόσο από τους δεσμοφύλακες που θα βρίσκονται στο χώρο όσο και τους αρμόδιους λειτουργούς των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους θα φρουρείται όλο το 24ωρο από οκτώ συνολικά δεσμοφύλακες που θα εργάζονται με το σύστημα βάρδιας. Εντός του 24ωρου θα υπάρχουν συνολικά τέσσερις βάρδιες και σε κάθε βάρδια, των έξι ωρών, θα υπάρχουν δύο δεσμοφύλακες. Για την ώρα, όπως μας λέχθηκε, ο ένας δεσμοφύλακας θα βρίσκεται εντός και ο άλλος εκτός του δωματίου μέχρι που να εγκατασταθούν οι κάμερες και έτσι δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη ο ένας δεσμοφύλακας να βρίσκεται εντός του δωματίου.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κράτηση και η φρούρηση του Νεοκλέους στο Μέλαθρον θα κοστίσει στο κράτος €200 χιλιάδες. περίπου για το 2017, ενώ για το 2018 το ποσό αυτό θα ανέλθει γύρω στις €500 χιλιάδες . Το συγκεκριμένο κονδύλι, όπως αναφερεται, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετική επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται  οι μισθοί, οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά  των δεσμοφυλάκων και η συντήρηση των δύο οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται από τους δεσμοφύλακες για τις μετακινήσεις τους από τη Λευκωσία στη Λεμεσό και αντίστροφα.

Η  απόφαση για τη μεταφορά του στο Μέλαθρον λήφθηκε μετά από τέσσερις συνολικά συνεδρίες του Ιατροσυμβουλίου υπό την ίδια σύνθεση.  Στις τρεις πρώτες συνεδρίες, το Ιατροσυμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα για μεταφορά του Νεοκλέους στο Μέλαθρον για νοσηλεία  λόγω προβλημάτων σπονδύλου που αντιμετωπίζει, υποδεικνύοντας ότι η εν λόγω νοσηλεία θα μπορούσε να γίνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στη τέταρτη του συνεδρία, το Ιατροσυμβούλιο άλλαξε τη γνωμάτευση του και ενέκρινε το αίτημα για μεταφορά του στο Μέλαθρον, κρίνοντας ως δικαιολογημένο και το νέο αίτημα  που υποβλήθηκε από  ιδιώτη οδοντίατρο σύμφωνα με το οποίο ο καταδικασθείς χρειάζεται θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από την κλινική του στη Λεμεσό.

Σημειώνεται ότι το Ιατροσυμβούλιο δεν καθόρισε για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να παραμείνει για νοσηλεία στο Μέλαθρον ο Παναγιώτης Νεοκλέους, κάτι που ζητήθηκε να καθοριστεί από τις αρχές των Φυλακών.

Εν των μεταξύ το θέμα διερευνά ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος απέστειλε ήδη δύο επιστολές προς τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας θέτοντας σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τα ιατροσυμβούλια και το κονδύλι που εγκρίθηκε για τη μεταφορά και τη νοσηλεία του στο Μέλαθρον.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε στον Παναγιώτη Νεοκλέους ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού στην πολύκροτη υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ο Νεοκλέους έχει καταχωρήσει, μέσω του δικηγόρου του,  πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας  Αλέκου Μαρκίδη, έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επιβλήθηκε η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.